Tölö fotbollsstadion håller måttet men kräver modernisering

Tölö fotbollsstadion var fullsatt i HJK:s Champions League-kvalmatch mot BATE Borisov. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Det europeiska fotbollsförbundet lägger krav på fotbollsarenorna för internationella matcher och klubbarna strävar efter att möta dessa. Som hyresgäst i Tölö har HJK ingen enkel uppgift i att hålla stadion uppdaterad.

HJK kom i torsdags med besked att man tänker utveckla Tölö fotbollsstadion med ett tvåfasigt miljonprojekt. Den första fasen, installering av nytt tak och glasvägg på den södra läktaren som skydd mot regn och vind, är tänkt att ska inledas redan under detta år och ska stå klart inför säsongen 2019. Syftet är att göra åskådarerfarenheten mer bekväm och att hållas uppdaterad vad beträffar det europeiska fotbollsförbundets, Uefas, krav för internationella matcher.

– Uefas krav för eurospelen utvecklas konstant och för tillfället är läget i på stadion i Tölö okej, men flera nyckelområden håller på att föråldras. Till exempel allt från utgångarna och nödutgångarna till VIP- och medieutrymmen har krav som måste mötas, kommenterar HJK:s vd Aki Riihilahti.

Bortsett från den för tillfället under renovering varande olympiastadion är Tölö fotbollsstadion den största arenan för fotboll i Finland och också platsen där överlägset flest eurospel spelas.

– Vi tycker det är mycket viktigt och vill att det ska finnas ett stadion i Finland som håller internationella mått i dag och med tanke på framtiden, förklarar Riihilahti om klubbens ambitioner.

Det som orsakar att Helsingforslaget inte kan utveckla stadion helt enligt eget tycke är att HJK är hyresgäst i Tölö. Stadion ägs av koncernen Helsingfors stad och även för detta tilltänkta utvecklingsprojekt krävs det byggnadstillstånd och egen finansiering.

– Staden ansökte om samma tillstånd redan tidigare, men fick inte ihop finansieringen. Vi vill själva investera i projektet och samarbetar tätt med ägaren. Vi tror att projektet redan har framskridit såpass långt att vi kan med trygghet förvänta oss tillstånden vi ansökt om.

Kostnaderna för den första fasen uppskattas ligga på en och en halv miljon euro, varav 500 000 euro ska komma från utomstående finansiering och resten står HJK själv för. Utomstående finansiering har redan börjat samlas in, berättar Riihilahti.

– Projektet kommer inte att ha en inverkan på idrottssidans budget. Däremot hoppas vi att på längre sikt ska detta ha en positiv inverkan på inkomsterna.

Den andra fasen av projektet kommer att innefatta en utveckling av den norra läktaren och totalkostnaderna för det hela uppskattas ligga vid tre och en halv miljon euro. Några större utbyggnader av Tölö fotbollsstadion kommer inte att ske i nära framtid.

– Området stadion är beläget på är utmanande och byggnadstillståndsprocesserna långa. Det viktigaste för tillfället är att fundera kring hurdana tillstånd man ansöker om och vad som är förnuftigt.

Fakta

Tölö fotbollsstadion

Blev färdigt år 2000

Kostade 18,5 miljoner euro

Har renoverats 2003 och 2006

Har uppvärmt konstgräs som underlag

Har en läktarkapacitet på 10 770 åskådare

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03