Tokyos högsta smittotal sedan januari

Bild: Charly Triballeau/Lehtikuva-AFP

OS närmar sig med stormsteg och samtidigt noterar Tokyo en ny toppnotering i antal smittade.1 149 nya smittade noterades på onsdagen – den högsta siffran sedan januari.

Trots undantagstillståndet i den japanska huvudstaden fortsätter antalet bekräftat smittade i covid-19 att öka.

Internationella olympiska kommittén (IOK) meddelar samtidigt i ett uttalande att av de ungefär 8 000 personer som rest in i Tokyo i samband med OS så har de lokala myndigheterna endast anträffat tre person som testat positivt.

"De blev genast satta i isolering och de som varit i närkontakt med de smittade sattes i karantän", står det i uttalandet.

Det har även blivit ett coronautbrott på ett hotell där bland annat flera i Brasiliens OS-trupp bor. Sju medlemmar ur hotellpersonalen har testat positivt, men den Brasilianska truppen befinner sig i en "bubbla" på hotellet och har hittills klarat sig från smittan.

Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget av OS och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Lokalt möter OS stort motstånd då opinionsmätningar visar att över 80 procent av befolkningen vill att OS ställs in eller flyttas fram.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning