Tokarczuk får nytt svenskt pris

Ett nytt svenskt litteraturpris, Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris går till den polska författaren Olga Tokarczuks roman Jakobsböckerna.

Priset som i år delas ut för första gången delas mellan författaren och bokens svenska översättare Jan Henrik Swahn. Juryn skriver i sin motivering: "En överväldigande och bländande roman om en karismatisk judisk predikant, Jakob Frank, som levde i Polen under 1700-talet och vars lära splittrade den judiska befolkningen. Olga Tokarczuk målar suveränt upp en tid med människor och idéströmmar som hon gör levande med hjälp av en rad berättarformer, ett verk som Jan Henrik Swahn mästerligt har fört över till svenska." Författaren får 75 000 svenska kronor, översättaren 25 000. Pengarna kommer från Kulturhuset Stadsteatern och ett antal svenska förlag.

– Det här är verkligt goda nyheter! För mig känns det som att jag fått Nobelpriset, säger Tokarczuk i DN.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00