Toivanen lyckades – "känns fint"

Kaisa Mäkäräinen hade inte en bra dag i Anterselva. Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Kaisa Mäkäräinen och Mari Laukkanen sköt bort sig i sprinten i Anterselva – Laura Toivanen tog vinterns första poäng i världscupen.

Kaisa Mäkäräinen startade i egenskap av etta i världscupen i skidskytte, men hamnade direkt i problem då hon bommade två skott i det liggande skyttet. Mäkäräinen skidade hyggligt bra, men i det stående skyttet bommade hon ytterligare ett skott och tvingades till en tredje straffrunda.

– Ibland bommar man. Det håller en ödmjuk. Fötterna hålls på jorden, säger Mäkäräinen i Yles tv-intervju.

Mäkäräinen tog ledningen i mål, men glädjen blev inte långvarig. Hon rasade snabbt i resultatlistan då resten av världseliten skidade i mål. Hennes slutliga placering blev 26:a.

– Jag försöker ta det lugnt. Det här var bara en tävling. Om man måste ha en dålig tävling, så hellre då kanske här än senare under säsongen.

Mari Laukkanen återvände till tävling efter att ha stått över världscupen i Ruhpolding. Hennes skytte var dock inget vidare: det liggande skyttet gick mycket långsamt och hon bommade två gånger. I det stående skyttet bommade hon ännu två gånger till och slutade på 77:e plats, vilket betyder att hon inte får starta i lördagens jaktstart.

– Det blev en överlevnadskamp. Jag vet inte om det beror på den hårda inledningen, säger Laukkanen.

– Inget vidare genrep för OS. Fyrtio sekunder och två bommar på både skyttevallarna och under det sista varvet tröttnade jag totalt.

Laura Toivanen tog sina första poäng i världscupen den här säsongen, då hon var 33:a. Toivanen bommade bara en gång och var mycket effektiv i sitt skytte – hon var åttonde snabbast på skyttevallen.

– Jag är nöjd med skyttet. Bara en bom. Det är svårt att skjuta här på hög höjd, då det kändes som att syret tar slut hela tiden, säger Toivanen.

– Det känns verkligen fint.

Norges Tirill Eckhoff klarade av att skjuta prickfritt för första gången den här vintern och tog karriärens femte seger i världscupen. Tysklands Tvåan Laura Dahlmeier och trean Veronika Vitkova hade också perfekt skytte.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03