Norsk IS-kvinna tog hand om barnen – döms för terrorbrott

Åklagaren Geir Evanger (till vänster) och den dömda kvinnans försvarare Nils Christian Nordhus vid rättegången i Oslo tingsrätt. Arkivbild. Bild: Berit Roald/TT-NTB

En norsk kvinna har dömts till tre och ett halvt års fängelse för att ha deltagit i terrorrörelsen IS. Domen är den första i sitt slag i Norge, då hon enligt domen varken deltog i strider eller det brutala våld som IS utövade i delar av Syrien, dit kvinnan reste.

Eftersom 30-åringen tog hand om barnen medan hennes man stred för extremisterna möjliggjorde hon för IS att utföra terrorhandlingar, resonerar domstolen i sitt beslut.

– Rätten har funnit att den tilltalade har deltagit i en terrororganisation, och hon gjorde det av fri vilja. Därmed uppfylls lagkravet att det ska finnas ett uppsåt, sade domaren Ingemar Nestor Nilsen när han förkunnade domen.

Kvinnan levde i terrorrörelsens självutnämnda så kallade kalifat i Syrien i sex års tid.

Åklagaren, Geir Evanger, hade yrkat på fyra års fängelse.

– Vi påstår att hon varit IS-anhängare i många år och att hennes bidrag varit att förbereda en nästkommande generation, samt att ta hand om sin man. Detta har varit viktigt för upprätthållandet av IS som organisation och för deras statsbyggande, säger han.

Åtalet bygger till stora delar på kvinnans egna berättelser, men hon anser att hon inte gjort sig skyldig till brott.

30-åringen har överklagat domen.

Läs mer:

Han ansvarar för att ta hem barn och vuxna från IS-lägren: "Det största hotet är om barnen lämnas kvar"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning