Todt förespråkar budgettak

Fia-chefen Jean Todt är bekymrad över de små F1-stallens misär.Bild: Lehtikuva/Mary Altaffer

Fia:s ordförande Jean Todt vill att det skall införas ett tak på stallens budgetar.

– Som det är nu är det ju ett slit och släng-samhälle, säger fransmannen.

– Det blir svårt att genomföra men vi har gjort vissa framsteg.

De stora stallen är emot det för det skulle innebära att de antagligen skulle förlora sin maktposition. Ett av deras argument är att de skulle tvingas avskeda många anställda och det skulle också drabba underleverantörer. De mindre stallen har däremot inget emot ett tak för utgifter.

Om Renault inte hade köpt Lotus hade det franska stallet inte funnits längre. Sauber kämpade länge i motvind med en minimal budget. Konkurshotet var ständigt närvarande. Så illa gick det för Caterham och Manor som bägge tvingades bomma igen. Formel 1 kostar inte lite, utan massor av pengar. Det finns ett gammalt talesätt att om man som stallchef vill bli miljonär i formel 1 ska man börja som miljardär. Ett par av dagens team står också finansiellt med ryggen mot muren.

2020 löper det nuvarande Concordeavtalet ut, som reglerar allt mellan stallen, Fia och de kommersiella ägarna. Det finns tre saker som man förhandlar om med teamen. Motor, tekniska regler och budget. Enligt en stallchef kan man nog komma överens om de två första punkterna även om det sker under protest. Värre blir det med budgeten och hur prispengarna skall fördelas. Det måste ändras och göras mer rättvist, för formel 1 handlar inte bara om Mercedes, Ferrari och Red Bull som alla har en budget som de mindre bara kan drömma om.

När det gäller budgeten vill Jean Todt och F1-chefen Chase Carey att den skall vara max 150 miljoner dollar. För de stora är det ungefär hälften av vad de har i dag. Vad som inte är med i den summan är förarnas och alla andra anställdas löner samt marknadsföringspengar. De som understöder förslaget säger att systemet nu är orättvist och att om det fortsätter är risken stor att det bara finns fabriksteam kvar.

Extern finansiering

Det finns ett par stall som har överlevt tack vare privata investerare med enorma förmögenheter eller förare som har tagit med sig sina egna. Sponsoravtalen är inte lika viktiga längre. De som finns med i dag betalar inte lika mycket som de gjorde för 10-15 år sedan.

Claire Williams, dotter till Frank Williams, säger att det behövs en förändring. För ett privat stall som Williams skulle ett lönetak vara bra.

– När det blir en maxbudget kommer det att finnas både vinnare och förlorare men så är det alltid när något förändras, säger hon.

– För mig står Williams i centrum och att vi kan komma tillbaka och inte bara överleva utan också vinna. Utan lönetaket kommer det däremot att bli mycket svårt för oss att överleva.

Gäller att vinna också

Force India har samma problem och de två ägarna Subrata Roy och Vijay Mallya söker sedan länge en köpare. Men hittills har man misslyckats.

Todt säger att han är bekymrad över den svåra situation som de mindre teamen befinner sig i. Fransmannen säger att han kommer att satsa hårt på att via de tekniska reglerna från 2021 se till att det blir jämnare. En väg som Mercedes, Ferrari och Red Bull kan tänka sig stödja.

– Ett budgettak är det bästa sättet att genomföra det vi vill men det är inte enkelt. Men när jag hör att en hjulmutter gjord av aluminium kostar 1 500 euro och kastas efter att den använts är det bra dumt. Det håller inte, säger han.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22