Toalettvist stänger Apollohemmet i Tölö

Slut. Apollohemmet i Tölö lever inte längre upp till myndigheternas krav. I slutet av oktober flyttar den sista inneboende ut. För verksamhetschef Johanna Börman-Långström är det trist, hennes mor grundade hemmet 1964. Bild: Tor Wennström

– Det är sorgligt. Vi har funnits här i femtiotvå år, säger Apollohemmets verksamhetsledare Johanna Börman-Långström. Nu ser hon sin mammas livsverk gå i graven.

Orsaken till att Apollohemmet, med betoningen på "hemmet", måste stänga är bristen på toaletter. Bara tio av de femton rummen har egen toalett. Den övervakande myndigheten, Valvira, anser att alla rum ska ha en egen toalett.

I praktiken innebär det att klienterna blir så få att Apollohemmet blir olönsamt och nuvarande operatören, Attendo Ab, anser sig tvungen att stänga enheten när hyreskontraktet tar slut vid utgången av oktober i år.

Johanna Börman-Långström ser det som blott och bart ett byråkratiskt krav utan praktisk motivering.

– Våra klienter är så dementa att de inte hittar till toaletten, även om den finns i rummet. De måste få assistens vid toalettbesöken. Tvärtom är det en fördel att toaletten ligger i korridoren, det medför att våra inneboende automatiskt måste röra lite på sig när de leds till toaletten.

Överinspektör Anssi Tulkki på Valvira säger att Apollohemmet uppfyller utrustningskrav för högst tio platser.

– Vi förutsätter, enligt lagen, att det i varje rum finns tvättrum och toalett. Det har att göra med individens grundrättigheter och integritetsskydd. Det uppfylls inte om personen är hänvisad till allmän toalett, säger Tulkki.

Valviras bestämmelser är inte huggna i sten, men Tulkki anser att man i Apollohemmets fall har sett till helheten. Personalens åsikt om att det till och med är till fördel att toaletterna ligger i korridoren, anser han att låter märklig.

– Det finns vissa minimikrav som en enhet som denna måste uppfylla.

Börman-Långström ställer sig oförstående till kraven.

– Det har fungerat i femtiotvå år, varför skulle det inte göra det nu också. Inte har jag heller toalett i sovrummet i min egen lägenhet.

Fastigheten på Apollogatan 5 ägs av Metodistförsamlingen. Tiden för Apollohemmet hade antagligen gått ut om några år i alla fall för husbolaget står inför ett stambyte. Också brandinspektionen har krävt åtgärder för det saknas brandväggar som skulle dela in den stora lägenheten i mindre avdelningar.

Sista vilan

Apollohemmet är en liten mysig och hemtrevlig enhet med plats för arton personer. Under årens lopp har tiotals ålderstigna helsingforsare fått tillbringa sina sista år här – och ofta också stilla somnat bort på hemmet.

Nu står en tredjedel av rummen tomma, bara de tio med toaletter är i användning.

– Vi placerar efter hand ut de kvarvarande elva boende på andra enheter i staden, säger Börman-Långström.

Ett av hemmen som tagit emot av Apollohemmets klienter är Hedvig Sofiahemmet på Djurgårdsvägen, som i likhet med Apollohemmet ägs av Attendo Ab och leds av Börman-Långström.

Kim och Kristina Pingoud är oroliga för hur deras mamma ska ta den kommande flytten.

– Mamma är den äldsta på hemmet. Hon vet inte om den förestående flytten ännu. Vi har tyckt att det har varit så tryggt och hemtrevligt här. Beskedet att det ska stängas kommer som en chock.

Pingouds mamma får en servicesedel från staden och det gäller nu för barnen att leta reda på ett nytt ställe åt mamman. Johanna Börman-Långström skulle gärna ta henne till Hedvig Sofia-hemmet som hon också förestår, men där finns bara fyra platser för klienter med servicesedel, och de är upptagna.

Livsverk

Apollohemmet har existerat sedan 1964. Det grundades av Johannas mor Maria Börman 1964. I dag hänger hennes porträtt i allrummet. Börman jobbade vid den tiden som socialskötare på Maria sjukhus. Hon har tidigare berättat i HBL att hennes jobb var att skicka hem de patienter som inte längre behövde sjukhusvård. Men många var så sjuka att de ändå behövde någon sorts vård. Det fick henne att inse behovet av den här typen av vårdhem. Som bäst förestod hon tjugo stycken på olika håll i stan.

– När jag ringde de anhöriga och presenterade mig lade de ibland på luren. De visste inte vad de skulle göra med sin sjuka mamma eller pappa. De hade varken plats eller tid för dem, förvärvsarbetande som de var, berättade hon i en intervju för HBL 2009.

Bristen på äldreboende var på den tiden skriande. Därför blev det rivstart när Maria Börman tog sig an problemet.

– Jag har varit springflicka, ekonom, verksamhetsledare, sjukskötare och chaufför, berättade Börman.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning