Toalettlag får dyra följder för North Carolina

Olika i olika delstater. De amerikanska delstaterna har stora lagstiftningsbefogenheter och därför kan lagarna variera stort från en delstat till en annan. Bild: EPA/JOHN TAGGART

En lag som bestämmer vilken toalett transpersoner får använda har lett till ett stort rabalder och miljonförluster för North Carolinas turismindustri. Både internationella företag och toppartister protesterar nu mot lagen.

När North Carolinas republikanska guvernör Pat McCrory i mars undertecknade toalettlagen och en annan lag som förbjuder lokala fullmäktige att förbjuda diskriminering av sexuella minoriteter lovade han att lagarna inte kommer att få ekonomiska konsekvenser.

Han hade fel.

Mäss- och konferenscentret i staden Raleigh rapporterar om flera avbokade konferenser, som hade gett inkomster på 2,4 miljoner dollar. Lokal hotell har liknande erfarenheter och säger att de är ännu mer oroade över att folk i framtiden helt väljer bort North Carolina som resmål på grund av diskrimineringslagarna.

– Det här kommer att få långsiktiga konsekvenser och det finns en oro inom North Carolina över hur mycket skada det här kommer att leda till för ekonomin, sade Denny Edwards, vd på Raleighs mässcentrum, till tidningen The Guardian.

Turismen är en av delstatens största inkomstkällor. Enbart inhemska turister spenderade 21,3 miljarder dollar i delstaten 2014.

Pearl Jam, Ringo Starr, Bryan Adams och Bruce Springsteen hör till de stora artister som avbokat sina spelningar i North Carolina på grund av lagen. Också nycirkusen Cirque de Soleil inställde sin show i delstaten.

På organisationen Seta i Finland säger generalsekreterare Kerttu Tarjamo att lagarna låter som om de inte hör hemma i ett land som undertecknat många internationella människorättsavtal.

– Men delstaterna kan stifta sina egna lagar. Det här kan vara en reaktion på att Högsta domstolen för en tid sedan godkände homosexuellas äktenskap.

Investeringar dras tillbaka

Stora internationella företag som PayPal och Deutsche Bank har meddelat att planerade investeringar i delstaten dras tillbaka och många andra företagsledare har skrivit under en vädjan till delstatens lagstiftare att de ska dra tillbaka lagen.

En transkvinna som börjar leva ut det socialt ses som ett enormt hot. Men egentligen vill personen ju bara uträtta sina behov, inte attackera folk.

Att företagen reagerar är enligt Kerttu Tarjamo på Seta väldigt viktigt, speciellt i USA där företagen spelar en ännu viktigare roll än här.

Men den republikanskdominerade delstatskongressen har inte den minsta avsikt att backa, eller ens mjuka upp lagarna.

– Om vårt agerande för att se till att män inte kommer in i kvinnors toaletter och duschrum räddar ens ett barns liv eller skyddar en kvinna från att bli attackerad eller trakasserad är det värt det, sade vice guvernören Dan Forest enligt tidningen The New York Times.

Det är nämligen tryggheten som är förespråkarnas främsta argument, tillsammans med att man inte vill gå med i nymodigheter som ändrar på gamla traditioner.

Kerttu Tarjamo på Seta konstaterar att transpersoner på inget sätt utgör något hot för någon.

– För det första undrar jag nog vem som har tid och intresse av att kolla andras identitet när det ska på toaletten. För det andra ser man tydligt här hur starka könsstrukturerna är och vilka stereotypier de leder till. En transkvinna som börjar leva ut det socialt ses som ett enormt hot. Men egentligen vill personen ju bara uträtta sina behov, inte attackera folk.

Tarjamo säger att det antagligen tvärtom är de transpersoner som riskerar att drabbas av våld, speciellt efter att man eggar upp opinionen mot dem.

Lång väntan. Diskussionen om homosexuellas rätt att gifta sig har pågått länge också i USA, men i juni i fjol kom Högsta domstolen med ett utslag om att förbud mot samkönade äktenskap är mot grundlagen. Bild: EPA/JOHN BOAL

– Myndigheterna kunde i stället koncentrera sig på saklig information om sexuella minoriteter och oroa sig för våld och diskriminering mot transpersoner.

Transpojke fick rätt i rätten

Det är inte bara North Carolina som har infört liknande lagar. Virginia, Mississippi, Indiana och Arizona har också infört eller planerat liknande lagar. I vissa fall har lagarna godtagits, i andra fall har det stora motståndet lett till att bestämmelserna har mildrats.

I början av veckan kom en federal domstol med en dom som kan få konsekvenser för lagarna i North Carolina. Skoleleven Gavin Grimm hade dragit sin skola inför rätta för diskriminering eftersom han blivit förbjuden att använda sig av pojkarnas toalett. Domstolen höll med honom – och det fick lagstiftarna i de andra delstaterna med liknande lagar att dra öronen åt sig.

Protester både för och emot har avlöst varandra utanför kongressbyggnaden i Raleigh.

– Det känns verkligen som om vi tagit ett steg tillbaka. De andra tycker att de nu har Gud på sin sida, sade Carla Merritt, en transsexuell kvinna, under en av demonstrationerna till New York Times.

Över 50 motståndare mot lagen har gripits, vissa efter att de tagit sig in på politikers kontor och vägrat lämna dem.

Också president Barack Obama har tagit ställning mot lagarna och uppmanat staterna att backa

– Jag tycker lagarna är felaktiga och borde backas, sade han för någon vecka sedan på en presskonferens i London.

USA:s justitieministerium sände förra veckan att brev till North Carolinas myndigheter och påpekade att lagen bryter mot medborgarrättslagarna. Ministeriet kräver ett svar senast i dag.

Källor: New York Times, Washington Post, Guardian, Reuters, AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning