Tjuvjakt på horn ökar efter coronalättnader

Tjuvjakten på noshörning i Sydafrika ökar. Arkivbild. Bild: Schalk van Zuydam/TT-AP

Jakten på noshörningar minskade under Sydafrikas corona-lockdown. Lättnader leder till att tjuvjakten åter ökar med syfte att kapa åt sig de åtråvärda hornen.

Nedstängningen och restriktioner kring resande har lett till att illegal jakt på vilt minskat drastiskt med de lägsta statistiska siffrorna sedan 2011.

Speciellt noshörningar – och då deras noshorn – är lukrativt byte för inhemska tjuvjägare och internationella grupper som främst avyttrar fångsten i Asien.

– Sedan november, december i fjol och fram till nu så har vi sett ett bekymmersamt antal tjuvjakter på noshörning, säger Jo Shaw som arbetar för Världsnaturfonden WWF. Hon vill dock inte gå in på hur många händelser det handlar om.

– Men det föreligger ett mycket konkret hot, kanske då efterfrågan på den internationella marknaden är stor efter lockdown.

År 2020 fann man att 394 noshörningar tjuvjagats, vilket var en klar minskning jämfört med året innan. Tjuvjägarna söver ofta djuret, för att såga av hornet. Noshörningen förblöder efter ingreppet. Men ren slakt förekommer också, enligt Julian Rademeyer som arbetar för en organisation som granskar transnationell organiserad brottslighet.

Sydafrika har omkring 16 000 noshörningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning