Tjugotal anmälningar om takras – "Borde konstrueras för att klara snön"

Möbelfabriken M-Kalustos tak kollapsade under snömassorna på onsdagen. Det är bara ett av många tak i östra och norra Finland som har rasat i vår. Bild: Lehtikuva/Tommi Korpihalla

Tio halltak i östra och norra Finland har rasat under vårens snömassor. Under de senaste dygnen har ett flertal bostadshus, ett ridcentrum och en ladugård drabbats takras.

Snödjupet i Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Kajanaland och Lappland är 90 centimeter, vilket är ovanligt mycket för årstiden för alla landskap förutom Lappland. Det har lett till ett flertal tak har rasat, men de flesta byggnader som drabbats är lagerbyggnader.

En av de allvarligaste incidenterna inträffade när taket på Duudsonit Activity Parks i Torneå rasade i medlet på mars. 120 barn befann sig i parken när olyckan inträffade. Samma månad kollapsade även taket till en möbelbutik i Rautalampi i Norra Savolax och en 6 000 kvadratmeter stor lastterminal för virke.

De senaste takrasen har inträffat under de tre senaste dagarna. I onsdags rasade möbelfabriken M-Kalustos tak i Idensalmi i Norra Savolax. På torsdagen evakuerades en Lidl-affär i Kajana på grund av risk för ras, men taket klarade sig. På fredagen rasade både Lapplands ridcentrums tak i Keminmaa och ett ladugårdstak i Rovaniemi.

Faran är inte över

I norr faller nederbörden fortfarande som snö, men man ska inte tro att regn löser problemet. Enligt Miljöcentralens ledande hydrolog Bertel Vehviläinen kan regn leda till tättpackad snö och ökad belastning, rapporterar STT.

På Olycksutredningscentralen undrar man varför fastighetsägarna inte har säkerställt att taken är i skick redan innan vintersäsongen.

– Det är inte snöns fel att taket kollapsar. Det är ingen överraskning att det snöar rikligt i Finland, säger Kai Valonen till Lännen Media.

Han anser att taket borde planeras och byggas så att det klarar av tunga snömassor. Risken för takras är högre för L-formade byggnader och plåttak, uppger brandchef Ari Saarenpää till Yle.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03