Tjock dimma när Bryants helikopter kraschade

Brandmän jobbar vid platsen där Kobe Bryants helikopter kraschade. Bild: Mark J. Terrill/TT-AP

Dimman låg tät över Los Angeles när Kobe Bryants helikopter störtade. Vädret var så dåligt att polisens helikoptrar hade flygförbud – men orsaken till dödsolyckan är ännu oklar. – Utredningen kan ta flera veckor, säger Alex Villanueva, sheriff i Los Angeles county.

Kobe Bryants privata helikopter, av modellen Sikorsky S-76, lyfte från John Wayne-flygplatsen strax söder om Los Angeles klockan 09.06 lokal tid, skriver LA Times. Den hade varit i luften i cirka 40 minuter när något hände.

Siktförhållandena var dåliga och en tjock dimma låg över Los Angeles under morgontimmarna.

Enligt CNN:s meteorolog Michael Guy var den relativa luftfuktigheten 100 procent, vilket innebär att luften var "som soppa".

– Väderförhållandena var inte tillräckligt bra för att man skulle kunna flyga, säger polisens talesperson Josh Rubenstein till CNN.

Trots det dåliga vädret är det inte klart vad som orsakade kraschen.

Kobe Bryant är en av världens mest kända basketspelare. Bild: Mark Ralston/Lehtikuva-AFP

"Stort eldklot"

Jerry Kocharian blev ögonvittne till olyckan och berättar för LA Times att han såg helikoptern flyga på låg höjd.

– Det lät som att något var fel och den flög väldigt lågt. Jag såg den falla och göra ett hackande ljud, men det var svårt att se tydligt för det var så dimmigt. Helikoptern försvann in i ett moln av dimma och sedan hörde jag en smäll. Sedan såg jag ett stort eldklot. Ingen kan överleva det, säger Kochorian.

Kobe Bryant, hans 13 år gamla dotter Gianna och ytterligare sju personer omkom.

Enligt lokala medier var helikoptern på väg till en ungdomsturnering i Thousand Oaks strax väster om Los Angeles när den kraschade mot en bergsluttning i Calabasas, Kalifornien. Kobe Bryant skulle ha coachat sin dotters basketlag och hade även med sin assisterande tränare Christina Mauser på olycksfärden, skriver LA Times.

"Mina barn och jag är förkrossade. Vi har förlorat vår vackra fru och mamma i en helikopterkrasch", skriver maken Matt Mauser på Facebook.

"Logistisk mardröm"

I helikoptern fanns också, förutom piloten, Giannas jämnåriga lagkamrat Alyssa Altobelli och Alyssas föräldrar John och Keri Altobelli, skriver Reuters. Övriga omkomna är Sarah Chester och hennes dotter Payton, enligt ett Facebook-inlägg från Paytons rektor Todd Schmidt, samt piloten Ara Zobayan, uppger Reuters som hänvisar till lokala medier.

De omkomna sörjs över hela världen och har hyllats i olika sammanhang under natten och dagen.

Enligt Alex Villanueva, sheriff i Los Angeles county, kan utredningen av olyckan ta flera veckor på grund av den svåra terrängen vid olycksplatsen.

– Som ni kanske förstår är det en logistisk mardröm att utreda kraschen eftersom olycksplatsen är svår att nå. Vi uppmanar folk att hålla sig borta från området, det är farlig terräng även i dagsljus och vi vill hålla vägarna fria för räddningspersonal och utredare, säger Alex Villanueva.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning