Tjena Donald, hur är läget?

Bild: EPA/Nicholas Kamm

Donald, sura inte. Du kunde ha blivit statsman. Men det blev inte så.

Jag ber om ursäkt för min familjära ton, du är ju faktiskt president. Men hej, du verkar också rätt så frejdig i din kommunikation.

Vet du Donald, jag har tänkt mycket på dig. Du har ett av världens mest betydelsefulla jobb. Jag erkänner att jag aldrig trodde att en man med din kvinnosyn skulle nå så högt. Tji fick jag. Där sitter du nu i självaste Vita huset. Det är typ skitfräckt.

Det känns säkert besvärligt att bli så intensivt bevakad som du blir. Alla journalister som snurrar omkring med sina insinuerande frågor. Det var ett bra drag av er att hänvisa till alternativa fakta. Makalöst! Jag tänker utnyttja det varje gång jag åker fast för att ha talat strunt. En grej stör mig ändå. I USA har ni alltid respekterat yttrandefriheten. Att spärra in journalister ser faktiskt jättedåligt ut. Jag trodde att USA är mäktigt för att det värnar om friheter. Jag fattar liksom inte.

På tal om mäktigt: de här demonstrationerna mot din presidentorder om inreseförbud, de om något är mäktiga. Ett sådant civilsamhälle är säkert fint att ha. Människor engagerar sig och vägrar svälja vad som helst. Det är bara så himla coolt. Förresten, det måste störa dig massor att juristerna var så snabba med sitt motdrag. Ett dygn och de hade fått en domstol att förklara din order grundlagsvidrig. Pinsamt!

Jurister är nog ett pack, det vet du. Tänk ändå vad humor att de var bättre än du. Inte roligt? Nå jo, förstås, jag är ju en av dem. Vi vill så ha sista ordet. Om du fortsätter som hittills blir det alla tiders race, Trump mot juristerna. Alla dessa grundlagsfanatiker som bara väntar på att få slita dina galna idéer i stycken. Dags att köpa popcorn. Hups, dit for justitieministern – hon fick sparken!

Donald, Donald. Du har varit i makten bara några dagar och krånglat till det för så många. Till exempel här i Finland har vi 11 000 människor som inte får åka till USA på grund av dig. Ute i världen är ännu fler människor sura på dig. Listan är lång: familjer som splittrats, flyktingar som behöver skydd, fattiga kvinnor som blir utan preventivmedel, forskare som inte kan åka till konferenser.

Börsen verkar ännu lita på dig. Pengar moraliserar inte. Men nog får du också börsen att gå bananas om du vill. Det är bara att strunta i den fria världshandeln och kolla vad som händer. Det blir spännande att se. Kurvorna pekar snart neråt. Om börsen dyker slutar de dunka dig i ryggen. Sorry.

Jag ger dig rätt i en sak. Du betonar att det är viktigt att lyssna på de människor som har glömts bort. Så är det. Synd bara att du inte tycks fatta vad det betyder. Du säger att du representerar folket och beter dig som en diktator. Det har vi sett förr, det är so last season. Dessutom är USA en rättsstat. Det finns spärrar som gör det svårt för dig att härja omkring. Tro mig, det snackas redan bakom din rygg. Så här kan vi inta ha det, viskar de. Donald, sura inte. Du kunde ha blivit statsman. Men det blev inte så.

Hej då!

Elina Pirjatanniemi professor i folkrätt och föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning