Tjena arkitekten!

Game of Thrones – snart på Gotland? Bild: INAKI ANDRES

Liberalisering av alkoholpolitiken i Norden, Game of Thrones på Gotland och en beklämmande soppa, i veckans Så in i Norden.

Får Gotland Game of Thrones?

Gotland har Medeltidsveckan, Almedalsveckan, Bergmanveckan, Deckarveckan – den svenska ön lyckas verkligen locka turister nästan året om. 2,1 miljoner passagerare reste till och från Gotland med flyg och färja 2015. Inte illa för en ö med 57 400 invånare.

Nu kan turisterna bli ännu fler, om vi går händelserna något i förväg. Men avsnitt av tv-serien Game of Thrones kan nämligen komma att spelas in på Gotland.

Olivia Munck, exekutiv producent på The Line Gotland, säger till Gotlands tidningar att hennes bolag har blivit ombett at skicka in ett stort material med bilder till USA.

– Jag trodde jag skulle svimma, säger hon när hon insåg att det handlade om Game of Thrones, HBO-serien i medeltidsmiljö som sägs vara den dyraste som har spelats in, och omåttligt populär.

Till tidigare orter där inspelningar har gjorts har turisterna vallfärdat. Själva inspelningarna kan vara i månader med hundratals personer som jobbar med produktionen på plats.

Ny alkoholpolitik utan ifrågasättande

"Liberaliseringen av alkoholpolitiken i Norden sker utan en informerad, öppen och offentlig debatt om konsekvenserna av uppluckringen. Förespråkarna för liberalisering behöver inte lägga korten på bordet och deklarera sina bevekelsegrunder. De slipper ställa sina argument om valfrihet och företagsrättigheter mot argument som grundar sig på skydd av välfärd och folkhälsa."

Nina Rehn-Mendoza, verksamhetsledare och ställföreträdande direktör vid Nordens välfärdscenter som hör till Nordiska ministerrådet, i en debattartikel i Sydsvenskan.

Tränare skallade domare

Idrott kan som bekant bli blodigt allvar, men i vissa fall överskrids gränsen för vad som är acceptabelt.

Under en cup i fotboll i Stockholmstrakten för 11–12-åringar ska en tränare ha blivit irriterad på domaren, skallat domaren "varpå ett stort slagsmål med domare, tränare och föräldrar utbröt", som Aftonbladet beskriver det. En förälder bröt benet.

– Barnen kommer aldrig våga spela fotboll igen, säger ett vittne till tidningen.

– Det var groteskt för att vara barnidrott, är en annan kommentar.

Arkitekt blev chaffis

"En av våra busschaufförer är arkitekt".

Så skriver bolaget som driver kollektivtrafiken i Skåne, Skånetrafiken, på en affisch i en ny reklamkampanj. Kritiken var omedelbar.

"Att arkitekter är busschaufförer handlar om rasism på arbetsmarknaden, varför skyltar @skanetrafiken med detta, lyder en reaktion på Twitter.

Men Layth Al-Haydar, som är mannen på affischen, försvarar kampanjen i Svenska dagbladet. Han hade visserligen velat fortsätta med sitt drömyrke, men ekonomin satte stopp.

Han kom till Sverige i samband med gulfkriget, gjorde praktik på ett arkitektkontor med hade behövt utbilda sig i datorprogram för att kunna fortsätta inom yrket.

– Min familj var kvar i hemlandet. Jag behövde jobba ihop pengar för att de skulle ta sig därifrån. Det gick inte att satsa på en utbildning då, säger han till SvD.

Nu trivs han med sitt jobb som busschaufför och resenärerna har i och med busskampanjen lärt känna honom.

– De säger "tjena arkitekten" när de går på bussen, berättar han.

Bob Dylan, ännu heller inte ett ord. Bild: Kevin Winter

Beklämmande Dylansoppa

"Jag läser att den så kallade Kulturmannen nu ska vara bortträngd av Dylanmännen. En skock. Som djävlas med kvinnliga journalister som inte uppskattar Bobs N-pris. Ett gäng små-Trumpar. Dom skämmer ut sej. Stackars satar. Det är beklämmande, som en hel del annat i den här soppan."

Musikern och författaren Ulf Lundell ger sig i Aftonbladet in i diskussionen om Bob Dylans tystnad kring Nobelpriset. Han försvarar den men menar att många andra gjort bort sig i stället.

Anna Svartström Reporter

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning