Tjeckiskt slott gömde alkoholhaltiga skatter

Champagne. Konjak. Vin. I nästan hundra år låg flaskorna gömda i slottet vid Bečov nad Teplou, innan de återfanns under dess golvplankor. "Som ett konstverk" beskriver vinkännaren och Coravins uppfinnare Greg Lambrecht det unika fyndet.

Året var 1985 när man grävde fram 133 flaskor, med okänt innehåll, tillsammans med helgonet Maurus relikskrin under golvplankorna i slottet Bečov nad Teplou. I skuggan av det massiva och praktfulla skrinet, som i dag är det mest värdefulla föremålet i Tjeckien, blev flaskorna mindre intressanta och lades åt sidan. Aldrig kunde man ha gissat att de 20 år senare skulle bli värderade till 20 miljoner tjeckiska kronor (740 000 euro).

I dag är det den tjeckiska staten som bestämmer över flaskornas öden, och i år beslöt man att provsmaka vinerna för att kanske kunna omvärdera dem.

Deras tidigare ägare Beaufort-Spontin, en adelsfamilj med rötter i Belgien, var på sin tid väldigt måna om att hålla dem undangömda. När de under andra världskriget blev anklagade för att sympatisera med nazisterna var de tvungna att fly från sitt slott, och i hopp om att en dag återvända grävdes flaskorna och skrinet ner. Men på grund av den politiska utvecklingen som följde gick denna önskan inte i uppfyllelse.

Tre steg. Andreas Wickhoff, Greg Lambrecht och Jakub Přibyl roterade och luktade en lång stund innan de smakade på de hundraåriga vinerna. Och varje gång blev de lika förvånade över hur goda de var. Bild: Ebba Håkans

Långt och gott liv

Alla större nyhetsmedier var samlade när två av Tjeckiens och Österrikes främsta sommelierer Jakub Přibyl och Andreas Wickhoff samlades vid slottet. Även Greg Lambrecht var en av frontfigurerna på grund av sin uppfinning Coravin, som extraherar vin ur flaskor utan att skämma kvaliteten.

– Jag arbetar inom medicin men är en stor vinfantast och för femton år sedan kom jag på den här idén. Jag ville kunna smaka på fina viner utan att behöva tömma hela flaskan på samma gång som smakerna hålls intakta.

Lambrecht uppfann Coravin för hemmabruk men i dag används den i restauranger och av sommelierer. För den här vinsmakningen designade han en ny version för flaskor med 120 år på nacken. När den tunna nålen åkte in i första flaskan skakade hans händer av nervositet.

– Jag var väldigt orolig över korkarna, men de var hårda som sten och när vinet nådde glaset doftade det fantastiskt!

Även Wickhoff, som innehar titeln Master of Wine, var förvånad över hur goda vinerna var. De hade alla hoppats på något drickbart men aldrig något så njutbart.

I säkert förvar. Flaskorna befinner sig i dag i en kall källare i slottet Bečov nad Teplou dit besökare går tillsammans med en guide och vakt. Bild: Ebba Håkans

– De här var de äldsta vinerna jag någonsin provat och hade det varit ett blindtest skulle jag ha gissat på att de var från 1950-talet, säger Wickhoff.

Speciellt årgångarna 1896 och 1899 var för vinexperterna något helt över förväntan. Även efter att ha varit fängslade i 120 år, som Lambrecht beskrev det, hade vinerna ännu syra och aromerna var intakta.

– Det här är ett bevis på att en bra lagring möjliggör hundraåriga viner, säger Lambrecht efter att ha smuttat på en Bordeaux från 1855.

Legendarisk skattjakt

Efter flera misslyckade försök att återfå de värdeföremål som deras förfäder hade lämnat efter sig i Tjeckoslovakien, anlitade familjen Beaufort-Fontin år 1984 en amerikansk affärsman för att hämta ett okänt föremål från en okänd plats. Vad som följde har beskrivits som en av landets mest bisarra detektivhistorier.

Danny Douglas anlände till Wien och började direkt förhandla med Tjeckoslovakiens myndigheter om att få passera gränsen för att sedan lämna landet med ett okänt föremål. Det dröjde inte länge förrän Douglas hade säkerhetspolisen efter sig, som förföljde honom varje gång han besökte Prag. I en intervju för The Daily Mail sade Douglas att han aldrig hade tagit på sig uppdraget om han hade vetat vad som skulle följa.

Den som spar han har. Med Coravin behöver flaskorna inte korkas för att man ska kunna smaka på innehållet, men uppfinningen kräver en stadig hand. Bild: Ebba Håkans

Efter en femton månader lång katt-och-råtta-lek med otaliga förhör gav Douglas av misstag en ledtråd till myndigheterna och till slut var det chefen över federala utredningsbyrån Frantisek Maryska som stod bredvid när golvplankorna bröts upp och skatten hittades.

Flaskornas framtid är ännu obestämd, men oavsett vad den blir har de en rik historia med fortfarande rika smaker. När man frågar Greg Lambrecht om han tror att deras expertutlåtande kommer påverka prislappen skrattar han och svarar att det har han inte ens tänkt på.

– Om det var upp till mig skulle jag dela dem med vänner under flera års tid.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54