Tjeckiska Nato-soldater dödade i Afghanistan

Soldater vid en tidigare attack mot Nato-styrkan i Afghanistan. Arkivbild.Bild: TT/AP/Massoud Hossaini

Tre tjeckiska soldater ur Natos insats i Afghanistan har dödats i en självmordsattack. Dessutom skadades en amerikansk och två afghanska soldater.

De tjeckiska soldaterna dödades vid patrullering i Parwan-provinsen tidigt på söndagsmorgonen tillsammans med afghanska styrkor, enligt ett uttalande från Nato-insatsen i landet.

– De tragiska dödsfallen har berört mig oerhört, och jag vill framföra mitt djupa deltagande till deras familjer, säger Tjeckiens försvarsminister Lubomir Metnar, enligt AFP.

Totalt har därmed 13 tjeckiska soldater dödats i Afghanistan.

Flera skadade

En talesperson för provinsens guvernör bekräftar uppgifterna, och säger att en självmordsbombare gett sig på utländska soldater. Attacken, som skedde sex mil norr om huvudstaden Kabul, utfördes av en ensam självmordsbombare som kom till fots.

Talibanerna har tagit på sig attacken, som skedde i ett område vid provinshuvudstaden Charikar, enligt ett uttalande från en talesperson, skriver Reuters.

Den USA-ledda Nato-insatsen i Afghanistan består av omkring 16 000 personer, och den är ett uppföljningsuppdrag till Isaf-styrkan som lämnade Afghanistan 2014. Syftet är i huvudsak att stödja och utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Både talibanerna och IS

I juli dödades en amerikansk soldat, och två andra skadades i södra Afghanistan.

Antalet skadade och dödade i Nato-insatsen har gått ned kraftigt efter att de stridande trupperna avvecklats. Men både talibanerna och terrorrörelsen IS har på senare tid stått bakom ett ökande antal attacker mot både civila mål och regeringsmål. I fredags dödades över 30 personer vid självmordsdåd i en moské, en attack som IS tog på sig.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00