Tjeckisk skräll – håller favoriten Frankrike?

Stjärnspäckade Frankrike går in i åttondelen mot Schweiz som stora favoriter. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Efter Nederländernas oväntade förlust mot Tjeckien är Frankrike nästa tungviktare att gå upp mot en på pappret lättare åttondelsfinalmotståndare, Schweiz.Blir det en ny skräll i fotbolls-EM i kväll?

Det är svårt att komma runt det faktum att regerande världsmästaren Frankrike är storfavorit i åttondelsfinalen mot Schweiz, med avspark på Nationalarenan i Rumäniens huvudstad Bukarest klockan 22.

Frankrike vann grupp F, den så kallade "Dödens grupp", trots bara en seger på tre matcher. Förväntningarna är ändå skyhöga på EM-finalisterna från 2016 (finalförlust mot Portugal) och VM-guldlaget från 2018.

I "Les Bleus" gör man allt för att undvika att underskatta sin motståndare och tillika grannland Schweiz.

– Det är inte ett potentiellt bananskal, det är en åttondelsfinal med en kvartsfinalplats på spel. Vi var favoriter inför turneringen men både jag och mina spelare är medvetna om Schweiz kvalitéer, säger förbundskapten Didier Dechamps till den officiella EM-hemsidan.

"Tror på oss själva"

Inte heller Schweiz förbundskapten Vladimir Petkovic håller med om den ensidiga pressen på fransmännen.

– Vi är glada över att få spela mot världsmästarna. Trots allt snack utanför, alla pratar som om vi inte har en chans. Vi tror på oss själva och vi måste visa vad vi kan göra på planen. Vi är här och vi vill fortsätta leva vår dröm, säger han.

Favoritskap vinner inte matcher och den här turneringen har redan visat att en skräll aldrig är långt borta.

Italien pressades ända in i förlängningen av Österrike i den första åttondelsfinalen och i går slogs Nederländerna ut av Tjeckien – det sämst rankade laget i åttondelsfinalerna.

Mbappé fortsatt mållös

Frankrike har en egen miniskräll emot sig i bagaget också. I sin gruppspelsmatch mot Ungern, den tilltänkta slagpåsen i "Dödens grupp", blev det bara kryss.

Som om inte det vore nog har Kylian Mbappé, en av de största stjärnorna i det stjärnspäckade landslaget, inte kommit i gång med målskyttet. Schweiz stjärna Xherdan Shaqiri har däremot visat fin form i lagets matcher i grupp A och hittills gjort två mål.

Men Shaqiris form till trots kvarstår faktum att Schweiz aldrig har besegrat Frankrike i en tävlingsmatch, och Frankrike kommer att vara favoriter till att ta kvartsfinalplatsen.

Allt annat vore en skräll.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning