"Tjänstemannasvenska redan i gymnasiet"

Tuomo Puumala vill se universitetssvenska redan i gymnasiet. Bild: Tor Wennström

Det borde vara möjligt att läsa det andra inhemska på universitetsnivå redan i gymnasiet. Det föreslår Centerns Tuomo Puumala.

Enligt Puumala, som är ordförande för riksdagens kulturutskott, är det viktigt att öka samarbetet mellan andra stadiets utbildning och högskolorna. Att börja med svenskundervisningen skulle falla sig naturligt, anser Puumala.

– En möjlighet att avlägga tjänstemannasvenskan skulle öka studiemotivationen i gymnasiet. Tjänstemannasvenskan kan för alltför många till och med bli ett hinder för att bli klar med universitetsstudierna, säger Puumala i ett pressmeddelande.

Förutom det andra inhemska kunde man enligt Puumala också i mån av möjlighet införa en del andra universitetskurser redan i gymnasiet.

Puumala hänvisar till ett gymnasieförsök som inleds i vår där 50 gymnasier ska få större frihet att avvika från läroplanen. Tanken är att gymnasieeleverna genom fler frivilliga kurser i högre grad ska kunna specialisera sig och välja sådana ämnen de är intresserade av.

– Dessutom grundas ett nätverk av försöksgymnasier som har större frihet att göra pedagogiska och verksamhetsmässiga försök. Ett nytt sätt att avlägga svenskkurserna kunde vara just ett sådant försök, anser Puumala.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen har varit missnöjd med den pinfärska förnyelsen av timfördelningen i gymnasiet, och anser att gymnasiet behöver en större reform. Som svar på det inleds gymnasieförsöket med ett antal utvalda skolor som startar i höst. Undervisningsministern skriver i sin blogg att försöken kan handla om allt från avvikelser från timfördelningen och modernare inlärningsmiljöer till ny teknologi och pedagogisk utveckling.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning