Tjänsteman får gå, politikerna jublar

Landsbygdsverkets överdirektör Leena Tenhola får andra uppdrag. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Överdirektören får kliva åt sidan och hela Landsbygdsverket är hotat. Det är jordbruksministerns gest till de protesterande bönderna, men jordbrukets strukturella problem löser han inte på ett torgmöte.

Traktormarschens budskap är att det inte längre går att försörja sig på jordbruk, att regeringen måste göra något. Och något gör den. Jordbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) lovar på stående fot att överdirektören Leena Tenhola vid Landsbygdsverket inte längre får ansvara för stödutbetalningarna till bönderna.

De här utbetalningarna, som är extra viktiga på grund av de kärva tiderna, har försenats med flera månader. Landsbygdsverket har hänvisat till tekniska problem. Den förklaringen duger inte.

– Vi måste få stödansökningar, övervakning och datasystem att fungera. Därför ska ministeriet ta ett fastare grepp om Landsbygdsverket, säger Tiilikainen.

Landsbygdsverket ska anställa en ny projektdirektör som ska se till att stödpengarna betalas ut bums. Sedan ska ministeriet utreda om Landsbygdsverket kunde slås ihop med Livsmedelssäkerhetsverket (Evira).

Böndernas demonstration bemöts med sympatier från alla regeringspartier, och avpolletteringen av överdirektören väcker direkt jubel med drag av skadeglädje.

– Landsbygdsverkets ledning är i högsta grad ansvarigt för det skedda. Det här var det enda rätta beslutet. Att Tenhola får andra uppdrag gör att bönderna känner att de har hörts, säger Hannakaisa Heikkinen (C).

Susanna Koski (Saml) säger att hon redan länge har ifrågasatt Tenholas ställning, och att minister Tiilikainen nu tycks ha kommit till samma slutsats som hon själv.

– Tenhola ifrågasatte min yrkeskunskap då jag redan i höstas kritiserade Landsbygdsverkets och hennes agerande. Nu är det ändå bevisat att mitt arbete för bönderna inte var onödigt, säger Koski.

Även om avpolletteringen av direktören skulle försnabba stödutbetalningarna löser det inte jordbrukets egentliga problem med dålig lönsamhet. Här ska Tiilikainen göra nästa insats på måndag då EU:s jordbruksministrar förväntas fatta beslut om åtgärder för att stödja marknaden.

Kruxet är att producentpriserna är för låga. Finland förordar ett nytt stödpaket med riktat krisstöd och villigt att utreda en begränsning av produktionen för att få upp priset. Det kan bli tufft för Tiilikainen att få gehör för det.

Ännu svårare tycks det vara att få fason på fördelningen av konsumentpriset – av den summa du betalar för din mat i butiken får den finländske bonden en spottstyver. Den tunga byråkratin är ytterligare ett gissel. Centern och hela regeringen har tidigare lovat avreglera byråkratin – bönderna fortsätter att vänta på resultat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning