Tite inför kvarten: "Pressen är enorm"

Bild: Emmanuel Dunand

Brasilien jagar ett efterlängtat VM-guld.Då måste först Belgien passeras.Ingen dans på rosor, precis.– Belgien har skickliga spelare, säger Brasiliens förbundskapten Tite inför kvartsfinalen.

Brasiliens VM-facit sedan VM-guldet 2002 har varit dyster läsning sett till förväntningarna som de ständigt bär på inför varje mästerskap. Guldet i Yokohama är den senaste VM-medaljen för landet.

2006: utslaget i kvartsfinal. 2010: ut i kvarten igen. Hemma-VM 2014: Behöver vi ens nämna det? Då blev Brasilien först ordentligt förnedrat i semifinalen mot Tyskland (1–7), och i bronsmatchen förlorade det brasilianska laget, som ännu inte hade hämtat sig från den rejäla trynstöten, sedan mot Nederländerna med 0–3.

"Vacker fotboll"

– Den största utmaningen med ett VM är den mentala styrkan. Pressen är enorm, säger Brasiliens förbundskapten Tite.

I årets VM jagar Brasilien ett trendbrott och siktet är inställt på guldet. Då behöver man först slå ut Belgien i kvällens kvartsfinal. Ett belgiskt landslag som andas ny luft med stjärnor som Romelu Lukaku, Eden Hazard och Kevin De Bryune.

– Det kommer att bli en fantastisk match. Båda lagen står för en vacker fotboll. Belgien har skickliga spelare och en skicklig tränare (Roberto Martinez), säger Tite.

Brasilien inledde mästerskapet med en blek insats mot Schweiz (1–1) men har successivt spelat upp sig och tog sig till kvartsfinal efter en komfortabel seger över Mexiko i åttondelsfinalen (2–0).

– Om jag ser mer harmonisk ut för tillfället är det tack vare att spelarna har börjat prestera bättre ute på planen, säger Tite.

Cavanis medverkan?

I den andra kvartsfinalen, under fredagen, möts Uruguay och Frankrike. Fransmännen har precis som Brasilien börjat kliva ur sin dvala och övertygat mer ju längre in i mästerskapet de har tagit sig.

Men mycket av förhandssnacket inför mötet har handlat om Uruguays stjärnforward Edinson Cavanis vara eller icke vara i matchen. Han har störts av en vadskada efter åttondelen mot Portugal (2–1), där Cavani gjorde lagets båda mål.

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps har i alla fall förberett sina mannar på att 31-åringen spelar.

– Om han spelar eller inte vet vi 90 minuter före matchen, säger Didier Deschamps.

Men Uruguay är så mycket mer än den hårsvallsbeprydde anfallaren, menar den franska förbundskaptenen.

– De har så många resurser, så mycket kvalitet. De försvarar sig som en enhet, spelar för varandra och de älskar att göra det.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning