Misstag i köket gav populär dessert – så blev tiramisun till

Ado Campeols restaurang Le Beccherie var den första att servera tiramisu. Arkivbild. Bild: Joe Keller/TT-AP

Restaurangägaren Ado Campeol, mest känd som "tiramisuns pappa", har avlidit vid 93 års ålder, skriver BBC.

Under många år drev Ado Campeol restaurang Le Beccherie i staden Treviso i norra Italien där efterrätten tiramisu serverades för första gången 1972.

Det är ändå inte Campeol som skapat rätten, utan hans fru Alba Campeol tillsammans med kocken Roberto Linguanotto. Linguanotto har berättat att tiramisu kom till av misstag, när han skulle göra vaniljglass.

Han tappade mascarpone i en bunke med ägg och socker. När han rörde ihop det upptäckte han att han fått fram en utsökt smak, som han lät Alba Campeol prova. Sedan testade de tillsammans att lägga till sockerkaka doppad i kaffe samt pudrade anrättningen med kakaopulver.

De döpte efterrätten till tiramisu, som betyder "pigga upp mig". Receptet offentliggjordes för första gången i en lokaltidning 1981 och har blivit en av Italiens mest kända desserter.

Luca Zaia, guvernör i Venetoregionen, beklagar att staden med Ado Campeols död har "förlorat en legendar i mat- och vinhistorien".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning