Tips inför semesterresan: Fotografera hyrbilen innan du kör i väg

Försök få med dig en av biluthyrningens anställda på en kontrollrunda innan du kör i väg. Bild: Mostphotos

Slingriga bergsvägar och tät storstadstrafik på Europasemestern – visst finns risk för både repor och bucklor på hyrbilen. Men det kan vara svårt att visa vilka du själv har åstadkommit och vilka som var där från början. Gör därför så här.

Den som hyr bil utomlands får ofta klia sig i huvudet när de snåriga kontaktsvillkoren ska läsas igenom. Men det är värt besväret. Den som struntar i att kolla upp avtalet i förväg kan råka illa ut, varnar konsumentnärverket Konsument Europa.

Kolla gärna upp priser i förväg. Det kan vara billigare att hyra via nätet på förhand än direkt på flygplatsen.

Kolla upp avtalet noga, jämför gärna olika hyrbilsföretag. Kolla också vilket belopp som reserveras på kreditkortet, och att det stämmer med avtalet.

Skriv aldrig på ett blancoavtal utan maxbelopp om reservation av pengar. Efter att bilen lämnats tillbaka – se till att du får tillbaka eventuell depositionsavgift.

Kolla mätarställningen i bilen, och att den stämmer med vad som står i avtalet.

Kolla upp hur du ska göra om något inträffar, vem kan du ringa, och när?

Källa: Konsument Europa

– Det finns ingen tvingande lagstiftning på det här området, därför är att viktigt att läsa igenom avtalet i förväg innan man hyr, säger Karolin Kühn, rådgivare på Konsument Europa i Sverige.

Ofta hyrs bilen genom en förmedlare, som sedan i sin tur har avtal med hyrbilsföretag. Då är det extra viktigt att se upp, varnar hon.

– Både förmedlaren och uthyraren vill ofta sälja olika typer av tilläggsprodukter. Försäkringar är det vanligaste. Men det finns risk att det blir dubbelt, så man bör kolla noga.

Ta anställd på runda

Hon råder också den som hyr bil att vara noggranna med att kontrollera bilen, och helst försöka få med sig en av firmans anställda på inspektionsrundan.

– Jag vet att det kan vara svårt att få med sig en av de anställda ut, men försök att även få företagets underskrift på protokollet över skador som finns på bilen innan. Fotografera också bilen runtom, då blir det lättare att visa vilka skador som man inte orsakat.

Avtalen ser ofta olika ut även när det gäller villkoren för hur man får använda bilen. En del kräver till exempel en extra avgift om flera ska köra, och förarna måste skrivas in i avtalet. När det gäller resor i flera länder är det också viktigt att noga ta reda på vad som gäller, påpekar hon.

– Avtalen skiljer sig mycket även här, säger Karolin Kühn.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning