Tips inför julhelgen

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

Sofia Holmlund

Bild: Richard Nordgren

Musik

Jag har snöat in på den vrålbra norska serien Skam de här senaste veckorna. Soundtracket är riktigt fett. Spellistan heter SKAM – sesong 1 – 2 – 3 på Spotify.

Evenemang

Du är kanske av den dansanta och sociala typen? Då har du säkert biljett till finlandssvenskarnas vattenhål i helgen: Den traditionella juldagens fest som ordnas för 24:e gången, i år på Apollo. Om du känner dig för gammal, lugn, det finns en avdelning på Apollo där du måste vara 24 år för att komma in.

Sociala medier

Man kan säga att 2016 var året när livesändningar på Facebook slog igenom, åtminstone har vi på HBL:s redaktion testat det flitigt. Nästa drag av det globala företaget är liveradio. Vem som helst kan börja sända ljud i realtid. Få se om det slår igenom eller blir en lika stor flopp som Google Glass (vad var det? just det, ingen kommer ens ihåg det längre).

Reflektion

Butikerna har i år startat rean före jul. Vad är då meningen med mellandagsreorna?

Sara Sundman

Musik

Spotifys lista på mest spelade låtar betyder att man än en gång måste kämpa med konflikten mellan vad man tror man lyssnar på och vad man faktiskt har lyssnat på. Det säger kanske något om året som gått att min lista toppas av Beastie Boys Sabotage .

Bild: Benjamin Suomela

Evenemang

På Fölisön kan du på annandag jul åka på traditionell utflykt med häst och släde (eller kärra om vädret så kräver). Eller så kan du dansa loss på Tavastias disko!

Sociala medier

Bota Skam-saknaden efter att du sett slut säsong tre med Svenska Skampodden – den är kjempebra.

Reflektion

Matleveransföretaget Wolts kampanj där människor kunde skänka en julmåltid till hemlösa lyckades bara på några dagar samla över 10 000 måltider. Kanske är inte världen helt rutten ännu. Eller kanske är det ett tecken på välfärdssamhällets nedgång?

Tobias Pettersson

Bild: Richard Nordgren

Musik

Jag som upptäcker saker betydligt senare än mina trendigare och mer uppdaterade kolleger och vänner har nu upptäckt den rysk-tatariska sångaren Zemfira. Inte för att jag kan någon ryska, men melodierna är skönt suggestiva.

Evenemang

Julsagor på menyn? Damma i så fall av kapitlet Hur jul dracks hos kung Harald Blåtand i Frans G. Bengtssons vikingasaga Röde Orm. Brutalt, visst, men det mustiga språket räddar allt.

Sociala medier

Dags att sammanfatta året 2016 på två minuter? Sök upp The 2016 Song på Youtube och låt de brittiska tjejerna Flo & Joan ge sin ettriga syn på vad världens snart 7,5 miljarder invånare tillsammans åstadkommit under det gångna året. Piggar upp.

Reflektion

HBL:s läsare utsåg nyligen den mest irriterande julsången. För mig tar Last Christmas priset, mest av allt för att den påfrestande George Michael medverkar där. Men han har hård konkurrens av "Dotter Sion, frö-hö-hö-hö-höjda dig, ju-hu-hu-hu-hubla högt, Je-ru-hu-hu-salem!".

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00