Tiotusentals demonstrerade mot Trump i London

En sex meter hög ballong som föreställer Donald Trump i blöja har skickats upp strax intill det brittiska parlamentet. Bild: TT-AP/Matt Dunham

Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump har enats om att säkerställa ett handelsavtal länderna emellan efter brexit. Samtidigt deltog tiotusentals människor i en protestmarsch mot Trump i London.

Donald Trump hyllade den brittiska premiärministern vid en presskonferens efter toppmötet i Theresa Mays lantresidens Chequers.

– USA ser fram emot att få igenom ett fantastiskt bilateralt avtal om handel med Storbritannien. Det är en otrolig möjlighet för våra länder och vi ska ta vara på den möjligheten, sade presidenten.

Den brittiska premiärministern lyfte fram det speciella förhållandet länderna emellan och hur viktig den transatlantiska alliansen är för att skapa trygghet och tillväxt de kommande åren.

– Vi kom i dag överens om att när Storbritannien lämnar den europeiska unionen ska vi gå vidare med ett ambitiöst frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien, sade hon.

Stor protestmarsch

Samtidigt genomfördes en protestmarsch i London med tiotusentals deltagare. Det är en av över hundra demonstrationer som planeras runt om i landet under Trumps fyra dagar långa vistelse.

– Det budskap vi kom för att förmedla i dag är att Trump inte är välkommen i Storbritannien, sade butiksägaren Grish Gregoran som tagit ledigt för att delta i demonstrationen.

Londons borgmästare Sadiq Khan har också gett tillstånd till demonstranter att hissa en gigantisk ballong föreställande Trump i blöja. Trump har tidigare kritiserat Khan för att ha gjort "ett hemskt dåligt jobb" med brottsligheten.

Donald Trump besökte Theresa May i London och passade på att skälla på EU. Bild: TT-AP/Ben Stansall

Tonade ner brexitkritik

Vid presskonferensen tonade Trump ner uppgifterna i en intervju med tidningen The Sun att han skulle föredragit en hårdare strategi från Mays sida i brexitförhandlingarna.

– Se på USA och hur EU systematiskt utnyttjat USA i handelsfrågor. Det är skamligt, så det är inte någon enkel förhandling, sade Trump.

Under morgonen deltog May och Trump vid en militäruppvisning vid militärakademin Sandhurst. Lunchen och samtalen om ett antal utrikespolitiska frågor hölls på Mays lantresidens Chequers, drygt fem mil väster om London. Därefter träffade Donald och Melania Trump drottning Elizabeth II i slottet Windsor.

På fredagskvällen flyger Trump vidare till Skottland, där han äger två större golfanläggningar.

Bild: Lehtikuva/AFP/Matt Dunham

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning