Tiotals utländska spioner håller till i Finland – Skypo varnar för cyberspionage i ny rapport

Hotet mot cybermiljön ökar i Finland, och även enskilda personer kan utsättas för utländskt spionage, varnar Skypo i ny rapport. Bild: Sami Halinen/LEHTIKUVA

Det finns tiotals utländska spioner i Finland – utländska underrättelseaktörers intresse för Finland har ökat de senaste åren, enligt en ny rapport av Skyddspolisen.

I synnerhet Rysslands och Kinas underrättelsetjänster intresserar sig för Finland, visar Skyddspolisens översikt som offentliggjordes på torsdagen. Enligt Skypo utförs årligen uppskattningsvis tiotals kortvariga spionoperationer i Finland. Agenternas mål är att förutse den politik som Finland kommer att driva och kunna påverka de politiska besluten – verksamheten är både "långsiktig och systematisk".

– Vissa teman följs kontinuerligt av underrättelsetjänsterna. Utöver dem har bland annat Finlands agerande som EU-ordförandeland, vår ställning inom EU:s sanktionspolitik, den nationella innovationsverksamheten och högteknologiprodukter varit föremål för särskilt intresse den senaste tiden, säger chefen för Skyddspolisen, Antti Pelttari, i ett pressmeddelande.

Läs också: Skypo: Ökad olaglig underrättelseverksamhet mot Finland – Ryssland och Kina särskilt aktiva

Det är inte bara den offentliga förvaltningen som varit föremål för intresse – också nyckelpersoner inom olika företags produktutveckling samt enskilda personers konfidentiella kommunikation har utsatts för spionage, enligt Pelttari.

Hotet mot cybermiljön ökar samtidigt nationellt. Den nationella säkerheten är hotad om en stat som aktivt bedriver cyberspionage eller cyberpåverkan får kontroll över kritisk infrastruktur, står det i rapporten. Med kritisk struktur avses anläggningar, system eller delar av dessa som är nödvändiga för att upprätthålla centrala samhällsfunktioner och där utslagning av dessa skulle få betydande konsekvenser – exempelvis elnätet eller tillgången till vatten. I EU har bland annat den kinesiska telekomjätten Huawei misstänkts för spionage.

– Det är viktigt med framförhållning på denna punkt när man planerar projekt som gäller kritisk infrastruktur, såsom investeringar i 5G-nätet, varnar Antti Pelttari i pressmeddelandet.

Läs också: Vi tittar på videor hela tiden – därför kommer 5G till telefonen

Statliga aktörers beredskap att använda till och med kraftfull hybridpåverkan för att främja sina mål förblir hög, men även måttlig hybridpåverkan kan snabbt få Finlands stabilitet ur balans, enligt rapporten. Å andra sidan menar Skyddspolisen att de västerländska ansträngningarna för att bekämpa hybridpåverkan bidrar till att minska hotet.

I översikten av den nationella säkerheten behandlas också terrorläget i Finland. Enligt rapporten förblir hotet om terror på nivå två på en fyragradig skala, vilket betyder en förhöjd risk.

Det största hotet kommer från enskilda människor eller små grupper som får motivation från radikalislamistisk propaganda, och eventuella återvändare från konfliktområden i Syrien eller Irak, skriver Skyddspolisen i rapporten, men nämner inte IS-återvändare.

Rapporten har inte getts ut på svenska än, men finns på finska här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning