Tiotals kvinnor togs till prostitution i Finland – blev övervakade och bestulna

Sex personer är häktade misstänkta för att ha värvat kvinnor till prostitution i Finland. Här har de övervakats och blivit av med hälften och i vissa fall alla pengar till förtjänat. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisen misstänker att tiotals rumänska kvinnor har värvats till Finland för att arbeta som prostituerade. Verksamheten har letts från en stad i Rumänien och pågått i sju år.

Helsingforspolisen har utrett ett omfattande fall av misstänkt människohandel och grovt koppleri. Brotten ska ha skett under sju års tid, skriver polisen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Flera tiotals kvinnor har lockats från Craiova, men också andra städer, i Rumäninen för att arbeta som prostituerade i Finland.

En del av kvinnorna har vetat vad det är tänkt att de ska göra i Finland, medan andra har varit omedvetna om att det handlar om prostitution.

Sex häktade

Fem män och en kvinna sitter häktade i fallet i Finland. En man hålls häktad i Rumänien, uppger Helsingforspolisen.

I gruppen som har lett verksamheten har sex till åtta personer ingått. En del av dem är släkt med varandra.

Förutom att värva kvinnorna till Finland har gruppen också ordnat bostäder, transporter och också i övrigt styrt och övervakat verksamheten.

En del av kvinnorna blev av med alla pengar de förtjänade i Finland, andra fick behålla hälften.

Utspritt över hela landet

Prostitutionen har skett i Helsingfors, Esbo, Vanda, Lojo, Hyvinge, Tammerfors, Åbo, Tavastehus, Forssa, Kemi, Uleåborg och Seinäjoki.

Polisens förundersökning har också inriktat sig på personer och företag som hyrt ut bostäder till gruppen, och som varit medvetna om hurdan verksamhet det handlar om.

Polisen har beslagtagit tiotusentals euro i kontanter och utreder också misstänkt penningtvätt.

Straffet för människohandel är fängelse i minst fyra månader och högst sex år. Detsamma gäller grovt koppleri.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning