Tiotals husbolag har förbjudit tobaksrökning

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

I 76 husbolag runtom i landet är det numera förbjudet att blossa på balkongen eller på gården.

Det här är i linje med myndigheternas beslut om att det är okej att förbjuda rökning i fastighetsbolag, meddelar fastighetsförbundet Kiinteistöliitto. Hittills har alltså 76 höghus- och radhusbolag nappat på förbudet.

Rätten att förbjuda rökning på balkonger och altaner trädde i kraft i januari 2017. Ett husbolag kan ansöka om rätten att förbjuda bolmande vid de lokala myndigheterna om en majoritet av husbolagets bolagsstämma är av åsikten at rökningen ska bort från bolagets område.

– Antalet beslut om rökförbud är fortfarande lågt, vilket vi också förutspådde. Många husbolag vill följa med läget och se hur processen och priset utvecklas, säger förbundets jurist Jenni Hupli.

Prislappen på att få ett förbud utfärdat varierar mellan orterna beroende på myndigheternas arbetstid. Just nu ligger priset på 500-1500 euro. Till det här måste man ännu räkna till disponentkostnader och andra omkostnader då ärendet ska behandlas.

– Det är bäst att husbolagen tar kontakt med de lokala myndigheterna innan de påbörjar sin ansökning, det kan lätta på kostnaderna lite, säger Hupli.

Just nu är 60 ansökningar underbehandling. De förbud som redan är beviljade fördelar sig enligt följande. Helsingfors 15 förbud, Tammerforsregionen 11, Åbo har nio förbud i kraft och Kuopio sex.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning