Nära 150 gripna i nya protester i Belarus

Minskbor som samlats för att hedra 31-årige Roman Bondarenko, som dog tidigare i veckan på ett sjukhus i Minsk efter att, enligt demonstranter, ha misshandlats brutalt av polisen. Bild: TT-AP

Polisen i Belarus har gripit minst 146 personer vid demonstrationer i Minsk och andra städer, enligt ett vittne och flera lokala medier.

Demonstranterna protesterar mot den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko, som vägrar lämna ifrån sig makten trots månader av massdemonstrationer efter ett presidentval som allmänt betraktas som ett rent spel för gallerierna.

Polisen har enligt vittnesuppgifter skjutit gummikulor, och den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att tårgas har satts in för att skingra människor.

Sedan valet i augusti har tusentals personer gripits på godtyckliga grunder. Många av dem har misshandlats, i vissa fall med dödlig utgång. Så tycks ha varit fallet med den 31-årige Roman Bondarenko, som dog på sjukhus i torsdags efter att enligt andra demonstranter ha misshandlats grovt av säkerhetsstyrkor.

EU har kallat Bondarenkos död "en skandalös och skamlig konsekvens av de belarusiska myndigheternas agerande". Inrikesdepartementet i Minsk förnekar inblandning i fallet Bondarenko, och hävdar att 31-åringen fick sina skador i ett gatuslagsmål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning