Tiotals finländare utsatta för coronasmitta på privat tillställning i Estland

Tiotals finländare har utsatts för coronasmitta i Estland och därefter åkt hem till Finland med fartyg. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Nästan alla berörda har satts i karantän, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Tiotals finländska turister har exponerats för coronaviruset i samband med en privat tillställning som ordnades förra veckan i Estland.

Den privata tillställningen ordnades i Estland från och med den 31 juli till den 2 augusti. Två personer från Helsingfors, som deltog i tillställningen, har testats positivt för coronaviruset. De hade symtom redan medan tillställningen pågick förra veckan.

Sammanlagt 81 personer från 14 olika kommuner deltog i evenemanget. Största delen av gästerna var finländare från Helsingfors, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Fallet är ett exempel på hur snabbt sjukdomen kan sprida sig till olika områden i Finland. Även om du har lindriga symtom ska du inte delta i offentliga evenemang, gå till jobbet eller röra dig på offentliga platser om det inte är absolut nödvändigt, säger direktör Mika Salminen på institutet i ett pressmeddelande.

Institutet för hälsa och välfärd varnar för ett omfattande fall i Estland där tiotals finländare har utsatts för coronasmitta. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Effektiv smittspårning

De finska hälsovårdsmyndigheterna har i samarbete med institutet kontaktat dem som deltog i festen och största delen av de berörda har satts i karantän.

– Arrangören av tillställningen har varit till stor hjälp med att spåra de som har utsatts för smittan, säger Salminen.

Av dem som har återvänt till Finland har 22 personer sagt sig ha coronaliknande symtom efter resan. Coronatesterna har trots det varit negativa tills vidare.

Största delen av dem som utsattes för smittan återvände till Finland den 2 eller den 3 augusti med Eckerö Lines, Tallink Siljas och Viking Lines fartyg.

Institutet för hälsa och välfärd följer noggrant med situationen och uppmanar alla som har rört sig till sjöss med nämnda fartyg under den aktuella tidpunkten att iaktta sitt hälsotillstånd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning