Tiotals demonstrerade mot coronarestriktioner i Helsingfors

Ett femtiotal demonstranter skingrades av polis i centrala Helsingfors på lördagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Polisen skingrade demonstranterna då antalet deltagare överskred gränsen på 10 som utfärdats för sammankomster i Helsingfors och Nyland.

Don't tread on me - trampa inte på mig.

En gul flagga vajade på lördagseftermiddagen vid Medborgarplatsen i centrala Helsingfors, där ett femtiotal personer samlats för att protestera mot regeringens coronarestriktioner.

Men just nu råder ett förbud – både inomhus och utomhus – att samlas i grupper större än 10 personer, enligt ett beslut som Regionförvaltningsverket fattat i slutet av november.

"Polisen har anvisat demonstranterna att till exempel dela upp sig och demonstrera på olika håll, så att grupperna inte är större än 10. Vi har föreslagit alternativa platser", skrev Helsingforspolisen på Twitter när demonstrationen pågått i ungefär en timme.

Strax därefter gick polisen in för att skingra demonstrationen, eftersom den var olaglig. Omkring 10 personer stannade då kvar.

Demonstranterna uppgav själva att syftet var att slå ett slag för "yttrandefrihet, självbestämmanderätt och mänsklighet", enligt polisens tweet.

Omkring tio demonstranter – vilket är det tillåtna antalet – stannade kvar efter att polisen ingrep. Bild: Markku Ulander

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning