Tiotals barn dödade i flygattack mot buss i Jemen

Stridande i Jemen vid ett annat tillfälle. Arkivbild. Bild: Jemens försvarsministerium

Nästan 30 barn, alla under 15 år, har dödats av den Saudiskledda koalitionens styrkor i en attack mot en buss i Jemen. De flesta skadade är barn under tio år, enligt ICRC:s landschef Johannes Bruwer.

"Efter en attack i morse mot en buss som körde barn i Dahyan i norra Saada har ett ICRC-sjukhus tagit emot dussintals döda och skadade", skriver internationella Röda Kors-kommittén ICRC i ett meddelande på Twitter.

Enligt lokala myndighetsföreträdare dödades sammanlagt 50 människor i flygangreppet, skriver ICRC:s landschef Johannes Bruwer på Twitter. Minst 77 uppges ha skadats.

Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) talesperson för Mellanöstern kan ännu inte bekräfta om det var en vanlig buss eller en skolbuss som attackerades, eller vad som exakt hänt.

– Det vi vet är att det var många barn på bussen. Vårt medicinska team på sjukhuset i Saada som vi stöttar tog emot tiotals döda och skadade, de flesta av dem barn, säger Sarah Alzawqari som är stationerad i Beirut.

De Iranstödda Huthirebellerna uppgav tidigare att 39 personer dödades i den saudiskledda militäralliansens attack och att över 50 skadades. Även enligt rebellerna är de flesta av offren barn.

Huthirebellerna anklagade tidigt den saudiskledda militäralliansen som deltar i kriget på den jemenitiska regeringens sida för attacken, som genomfördes med stridsflyg. Alliansen har senare sagt sig ligga bakom bombningen, men kallar räden "en legitim militär insats" och ett svar på en robotattack mot den saudiska staden Jizan i onsdags.

"(Flygräderna) har genomförts i enlighet med internationella och humanitära lagar", skriver alliansen i ett pressmeddelande som distribuerats av den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA. Man anklagar samtidigt Huthirebellerna för att använda barn som mänskliga sköldar.

Den saudiskledda militäralliansen har upprepade gånger kritiserats av organisationer som Röda Korset och Amnesty, bland annat för bombningar av civila mål och för den utbredda svältkatastrof stridigheterna i Jemen orsakat. I vintras avslöjade Norges största tidning Verdens Gang att också Finland har sålt krigsmateriel till Förenade Arabemiraten som deltar i konflikten på alliansens sida.

Uppdatering: artikeln har uppdaterats med citat från ICRC:s talesperson för Mellanöstern Sarah Alzawqari.

Uppdatering 9.8 22:17: artikeln har uppdaterats med nya dödssiffror från lokala medier.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02