Tioåringars stakningsträning väckte beslutsfattarna

Emil Iversen stakar sig fram i världscupen i Kanada i mars 2016. Bild: EPA/MIKE STURK

En videoinspelning av norska tioåringar som tränar stakning – att enbart använda armkraft i klassisk stil – fick beslutsfattarna i Internationella skidförbundet FIS att begränsa längden på stavarna i tävlingar.

– De norska pojkarna på videon använde stavar som var längre än de var och gjorde utstuderat långsamma stakningsrörelser, säger Juha Kolu som är medlem i FIS längdåkningskommitté till FNB.

Enligt den nya regeln får staven vara högst 83 procent av åkarens längd.

Speciellt på herrsidan har det förekommit att åkare i världscupen tävlat i klassisk stil genom att staka sig fram på fristilsskidor. I januari 2015 stakade sig Kazakstans Aleksej Poltoranin till seger i 10-kilometersetappen i klassisk stil i Koblach på Tour de Ski.

– Visst har den absolut största delen av tävlingarna i klassisk stil vunnits på annat sätt än genom stakning, men målet med stavregeln var att försäkra oss om att stavarna inte blir ännu längre, säger Kolu.

Kolu säger att han definitivt vill bevara den klassiska stilen inom längdåkningen. Bland FIS medlemsländer finns det även de som vill begrava den klassiska stilen.

– Genom stavregeln visar FIS att man vill bevara den klassiska stilen, säger Kolu.

Åkaren ansvarar för utrustningen

Spåren i världscupstävlingen i Ruka är så krävande att det inte går att nå framgång med stakning. Trots det är ar stavkontroller att vänta under helgen.

– Jag skulle tro att man mäter stavarna på i alla fall de tre bästa och utöver det lottas några andra ut för mätning. Det är på åkarens ansvar att utrustningen följer reglerna. Lagen håller säkert också ett öga på varandra.

Finlands cheftränare Reijo Jylhä säger att de finska åkarna inte tvingats byta stavar på grund av regeländringen. Kolu säger att regeländringen inte kommer att få störst betydelse i världscupen utan i långdistanstävlingar där många åker med stakning.

– Då det finns prispengar är det toppåkarna som ska granskas. Knappast kommer man att börja mäta stavarna på dem som är ute på skidutflykt, säger Kolu. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning