Tioårig flicka dog efter könsstympning

Stoppa kvinnlig könsstympning, kräver en kvinna i Kenya under en demonstration. Kvinnlig könsstympning förekommer i flera afrikanska länder. Arkivbild. Bild: TT/AP/Sayyid Azim

En tioårig flicka har dött efter att ha genomgått en könsstympning i centrala Somalia. Flickans mor tog i mitten av juli med henne till en kvinna som utför traditionella omskärelser där delar av de kvinnliga könsorganen tas bort, och efter det omfattande ingreppet slutade tioåringen inte att blöda. Två dagar efter omskärelsen förblödde flickan på ett sjukhus.

Kvinnan som utförde ingreppet har inte gripits, enligt den lokala kvinnorättgruppen Galkayo Education Center for Peace and Development.

– Även om hon hade gripits finns ingen lag som säkerställer att hon straffas. Det här är bara ett bland många fall runt om i Somalia, säger gruppen chef Hawa Aden Mohamed.

Somalias grundlag förbjuder omskärelse, men försök att skapa lagstiftning för att kunna ställa ansvariga inför rätta drar ut på tiden. En orsak är politikernas rädsla för att förlora stöd från väljare som vill bevara traditionen, ofta i tron att den är förankrad i religionen.

Könsstympning är vanlig från länderna vid Afrikas horn upp till Egypten. Ingreppet förekommer bland både muslimer och kristna, och traditionen går längre tillbaka i tiden än båda religionerna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning