Tio tips: Så skriver du ditt livs inträdesprov

Boktravarna tornar upp sig – det gäller att ta tjuren vid hornen med rätt taktik. Bild: Anni Reenpää

Vilka är de starkaste trumfkorten och de största tabbarna när man pluggar inför ett inträdesprov? Studieexperten och rektorn Mikael Eriksson serverar tio matnyttiga råd.

Knappt har studentskrivningarna avslutats innan nästa eldprov står för dörren. Just nu är nerverna på helspänn hos många av dem som pluggar inför vårens och försommarens inträdesprov till universitet och högskolor. Vi bad Mikael Eriksson – rektor för Ekenäs gymnasium och tidigare studiehandledare i Mattlidens gymnasium – ge sina bästa tips för framgång i inträdesprovet.

1. Planera och dela upp pluggandet

– Först och främst: gör upp en grundlig plan. Skapa dig en helhetsbild av inträdesförhörsmaterialet och hacka upp det i småbitar som du fördelar över den tid du har på dig. Om du till exempel vill komma in till Tekniska högskolan och har tio matematikkurser att gå genom på fem veckor, sikta på att plöja genom två kurser varje vecka.

2. Följ ditt eget program

– Om du skulle gå genom två kurser under en vecka men bara hann med en och en halv, lämna då den sista halvan bakom dig och gå vidare. Det är viktigt att inte fastna.

3. Se läsandet som ett jobb

– Tänk på läsningen som på vilket jobb som helst, där du är på plats från till exempel nio till fyra och sedan får gå hem. Tro på dina rutiner och se till att du följer dem varje dag.

Se till att ha roligt, men spring kanske ändå inte ut på öl mitt i veckan. Det kan straffa sig nästa läsdag.

4. Ge dig själv ledigt

– Det är mycket viktigt att ha fritid att se fram emot medan du läser. Dra en klar gräns mellan jobb och ledighet. Om du lyckas åstadkomma en 40 timmars arbetsvecka blir det också ganska mycket tid över för annat. Gör sådant som hjälper dig att ladda batterierna, till exempel idrotta, träffa kompisar, titta på tv, rasta hunden, baka, vad som helst.

– Se till att ha roligt, men spring kanske ändå inte ut på öl mitt i veckan. Det kan straffa sig nästa läsdag.

5. Samarbeta med kompisar

– Kämpa inte ensam med inträdeslitteraturen, utan bolla tankar tillsammans med andra. Det bästa är om ni är flera som söker till motsvarande utbildningar så att ni kan jämföra med varandra och snacka ihop er. Stödet ni får av varandra när det gäller att hålla rutiner är oumbärligt. Man blir varandras vakthundar på ett positivt sätt.

Sikta mot stjärnorna, men sök inte till någonting du inte räcker till för eller som du inte har tid för.

6. Vanlig tabbe: Utopistiska mål

– Känn dig själv och ställ inte orealistiska krav på din egen förmåga. När det sedan visar sig att saker inte fixar sig så behändigt som man tror är det lätt att kasta allt överbord. Ett extremt exempel: om du mitt i allt bestämmer dig föra att spurtläsa till både medicinska och juridiska fakulteten samtidigt är det alldeles klart att du i något skede märker att det här inte går.

– Med andra ord: sikta mot stjärnorna, men sök inte till någonting du inte räcker till för eller som du inte har tid för. Lägg ribban på en nivå som du måste anstränga dig för att komma över, men som du ändå har realistiska möjligheter att klara.

Panikbläddra inte heller timmarna före provet

7. Delta gärna i en prepkurs

– En prepkurs fyller förstås inte automatiskt din skalle med allt du behöver, men den stöder dig i ditt läsande. Genom kursen har du ett ställe där du träffar likasinnade och ser vilken nivå de andra rör sig på. Samtidigt får du hjälp och stöd att strukturera dina dagar och följa ett schema.

8. Undvik hets i sista minuten

– Att försöka stormläsa natten före blir sällan så bra. Ta det hellre lugnt kvällen innan, se till att sova en lång natt. Panikbläddra inte heller timmarna före provet, ta hellre en kopp kaffe med en god vän som ska på samma inträdesprov och uppmuntra varandra.

9. Förberedelser minskar nervositeten

– För många kan själva inträdesprovssituationen vara ett mentalt spöke. Men om du vet att du förberett dig så bra du bara kan brukar det minska nervositeten. Tänk så här: Jag har gjort vad jag kunnat, och om jag inte klarar det här hänger det inte på mig, utan det kanske bara råkar finns väldigt många begåvade som söker in samtidigt.

10. Våga tänka om

– Om du några år i sträck är bara en halv poäng från att komma in till den linje du har i kikaren, då är det skäl att anstränga sig ännu mer. Men å andra sidan: om du flera gånger är väldigt långt från gränsen, då måste du ta skeden i vacker hand och konstatera att det här är fel ställe. Ta en funderare och se om det finns något motsvarande på annat håll. Om du till exempel försökt komma in till mediciniska fakulteten kan det hända att en vårdarutbildning skulle vara en bra idé. Det är också värt att kolla om det finns en liknande linje utomlands där man kan komma in bara utifrån betyget, ifall inträdesprovet är den stora stötestenen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning