Tio häktade för vansinnesdåd – misshandlade minderårig i Lillhoplax

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Tio män har häktats på sannolika grunder misstänkta för grov misshandel och grovt rån. Ungdomarna knivhögg en vuxen och misshandlade en minderårig person i Lillhoplax i lördags.

Polisen har fått klarhet i ett vansinnesdåd som utspelades i Helsingfors i lördags på kvällen, men motivet är oklart. Tio män i åldern 20–25 år begav sig från Vanda till Lillhoplax i Helsingfors där de brutalt misshandlade två personer. En av männen misstänks dessutom för skjutvapenbrott.

Larmcentralen fick på lördagskvällen kännedom om att ett större gäng löper amok i Lillhoplax. Kort senare kom nästa larm – en 18-årig man hade knivhuggits och en minderårig pojke hade misshandlats med sällträn. Tre personbilar sågs lämna platsen.

Polisen stoppade bilarna på Mannerheimvägen och grep tio personer, samtliga födda på 1990-talet. Polisen lade beslag på flertalet sällträn, två djungelknivar, andra eggvapen och ett skjutvapen.

Polisen uppger att männen hade handlat sällträn i Vanda och sedan åkt till Lillhoplax där 10–15 män hade överfallit 18-åringen och den minderårige. Enligt förundersökningen ska den minderåriges tre kompisar ha lyckats smita, men själv snubblade han och blev upphunnen av förövarna. De slog honom med sällträn, sparkade honom och stal hans mobiltelefon.

Samtidigt knivhögg männen 18-åringen i benet.

Polisen uppger att dådet av allt att döma var överenskommet och planerat, men att gärningsmännen inte lyckades angripa åtminstone alla de personer de hade för avsikt att misshandla. Det är möjligt att den minderårige misshandlades "av ouppmärksamhet eller för säkerhets skull", uppger polisen, men något motiv till det dådet, eller det planerade dådet, har man inte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning