Tio dagars landssorg i Spanien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez berättar att tio dagars landssorg inleds nästa vecka. Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/TT-AP

Spanien utlyser tio dagars landssorg över de virusdöda. Landet har förlorat över 28 600 personer i sjukdomen covid-19, ett av de värst drabbade i världen.

– Det är första gången i Spaniens historia som en landssorg varar i så många dagar, sade premiärminister Pedro Sánchez under lördagens virtuella presskonferens från premiärministerpalatset Moncloa i Madrid.

Landssorgen gäller från och med tisdag, efter ett regeringsbeslut. Flaggorna halas till halv stång och kung Felipe VI kommer att delta när sorgeperioden högtidligen inleds.

– De avlidna förtjänar vår åminnelse, men också vårt samförstånd. Tillsammans ska vi leva tillsammans i det land som de byggde upp, sade Pedro Sánchez.

– Vi har alla hejdat århundradets värsta katastrof. För oss väntar uppgiften att återuppbygga vårt land.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning