Tio av elva skyddade byggnader släpper in utan att fråga

Iklädd reflexväst och och med trappstege under armen tog sig en journalist in i många viktiga byggnader. Yle testade säkerheten med dold kamera.

Yle testade säkerheten på flera nationellt viktiga byggnader. Med reflexväst och trappstege under armen var det lätt att komma förbi tillträdeskontrollen.

Finlands Bank, Helsingfors-Vanda flygplats, Kommunikationsverket, Fortum och Strålsäkerhetscentralen var några av ställena som Yle komma in på.

Tio av elva ställen lät Yle-journalisten Pasi Peiponen passera. Det var endast Hanaholmens kraftverk som stoppade journalisten.

Testet gjordes med dold kamera. Journalisten visade därefter upp videomaterialet till ansvariga personer. Det visade sig att flera företaget inte har följt sina egna säkerhetsriktlinjer.

Syftet med testet var att väcka diskussion kring säkerhet.

– Det är bra att finländare litar på varandra, men det hör till att fråga vilket ärende en främmande person har, skriver Jouko Jokinen, ansvarig redaktör på Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning