Tingsrätten belade United Brotherhood med tillfälligt verksamhetsförbud – en seger för polisen

Rött och svart är United Brotherhoods och dess underavdelning Bad Unions färger. Bild: Polisen

Om tingsrätten väljer att förbjuda gruppen helt och hållet kan det ha konsekvenser för andra kriminella grupper.

Östra Nylands tingsrätts beslöt att belägga United Brotherhood (UB) och Bad Union (BU) med tillfälligt verksamhetsförbud på fredagen. UB är en inhemsk kriminell grupp och BU dess underavdelning.

UB grundades år 2010 då tre kriminella grupper gick ihop. UB och BU har kring 100 medlemmar. De är specialiserade på bland annat knarkhandel och utpressning.

Det tillfälliga verksamhetsförbudet gäller tills tingsrätten har avgjort huvudmålet, som handlar om att förbjuda UB och BU helt och hållet.

Det är fråga om ett civilmål där käranden är Polisstyrelsen och specialiståklagaren Anna-Riikka Ruuth och svaranden Tero Holopainen, som av polisen utpekats som UB:s och BU:s ledare.

Enligt tingsrätten har käranden "med tillräckligt hög sannolikhet visat att UB:s och BU:s verksamhet är olaglig och strider mot god sed". Därmed finns det inget hinder i att utfärda ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Kallades "firman"

Kärandens bevisning bestod bland annat av polisens vittnesmål och fotografier. På fotografierna syntes gruppernas medlemmar iklädda gruppernas gemensamma färger, rött och svart.

I bevisningen ingick också UB:s regelverk, som polisen beslagtagit under en husrannsakan i gruppens klubblokal i Uleåborg. I reglerna kallas gruppen "firman".

Tingsrättens beslut kan ses som en seger för polisen, eftersom det ger en signal om hur rätten kan tänkas resonera i fortsättningen.

Om tingsrätten beslutar att förbjuda gruppen kommer det att ha konsekvenser för övriga kriminella grupper i Finland, till exempel de något större grupperna Bandidos, Cannonball och Hells Angels.

Holopainen hävdade i rätten att UB och BU hade lagt ner sin verksamhet och därmed inte kunde förbjudas. Enligt Holopainen hade grupperna bland annat sagt upp hyresavtalen till sina klubblokaler.

Tingsrätten kommer att ställning till Holopainens påstående i ett senare skede. Påståendet kom som något av en överraskning kort innan behandlingen av ärendet inleddes.

Hårda tag

Polisen har tagit i med hårdhandskarna mot kriminella grupper i allmänhet och United Brotherhood i synnerhet under de senaste åren. Detta har synats också i polisens kommunikation utåt.

Tidigare i veckan gav polisen ut en video om en räd mot UB:s påstådda ledare Holopainen. I videon, som fick gott om spridningen i medierna, syns hur polisen kör upp till Holopainens hus i Borgå.

Räden var en av flera koordinerade räder mot gruppens medlemmar. De följde på en nästan två år lång förundersökning där polisen samlade bevisning och kartlade gruppens verksamhet.

Polisen misstänker Holopainen för bland annat grov penningtvätt, flera grova narkotikabrott, grov misshandel och grovt bedrägeri.

Förutom honom misstänker polisen ett femtiotal andra personer för diverse brott, varav knappt hälften är medlemmar i antingen UB eller BU.

Förundersökningen är nästan klar och kommer att gå till åtalsprövning. Om Åklagarmyndigheten väljer att väcka åtal kommer åtalen att behandlas i Helsingfors tingsrätt under våren.

Läs också: Polisen slår larm: Kraftig ökning av kriminella gäng i Finland

Polisen slog till mot United Brotherhood – jätteoperationen började redan för över ett år sedan

Bandidos från USA är den största gruppen i Finland med kring 240 medlemmar. Gruppen har 37 avdelningar och finns i nästan hela landet.

Cannonball från Finland är den näst största gruppen med kring 230 medlemmar i 24 avdelningar. Gruppen var nära att upplösas, men har återetablerat sig.

Hells Angels från USA har kring 130 medlemmar i 9 avdelningar.

United Brotherhood från Finland grundades år 2010 när tre mindre grupper gick ihop. Gruppen har kring 100 medlemmar i 12 avdelningar.

Satudarah från Nederländerna har kring 20 medlemmar och verkar i huvudstadsregionen. Medlemmarna har ofta invandrarbakgrund och största delen sitter i fängelset för tillfället.

Bats från Finland ska inte förväxlas med Bats från USA. Bats har kring 20 medlemmar.

Outlaws från USA är den senaste gruppen att etablera sig i Finland. Outlaws har kring 20 medlemmar och finns i Villmanstrand och Jyväskylä.

Shark Riders från Thailand är en annat ny grupp med några tiotals medlemmar. Klubblokalen ligger i Tavastehus.

Nästan alla av grupperna hävdar att de är motorcykelklubbar. Endast United Brotherhood och Bats saknar koppling till motorcyklar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning