Tingsrätten behandlar fortsatt häktning för Airiston Helmi-misstänkt bakom stängda dörrar

Den andra misstänkta är en estnisk man. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

På begäran av Centralkriminalpolisen beslöt Egentliga Finlands tingsrätt att behandla den första av tisdagens två häktningsärenden bakom stängda dörrar.

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar på tisdagseftermiddagen på nytt häktningsärendet för de två män som misstänks ha kopplingar till bolaget Airiston Helmi. Den ena mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebedrägeri och den andra för medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Centralkriminalpolisen (CKP) grep de misstänkta i samband med ett stort tillslag i Åbolands skärgård den 22-23 september. Egentliga Finlands tingsrätt beslöt den 25 september att häkta männen. På måndagen begärde CKP männen fortsatt häktade, och det är den begäran tingsrätten nu tar ställning till.

Tingsrätten behandlar ärendena var för sig. Först på tur var den yngre misstänkta, en 36-årig rysk man som misstänks för grovt skattebedrägeri. På begäran av CKP beslöt tingsrätten att hans häktningsärende behandlas bakom stängda dörrar. Den misstänkte motsatte sig inte förfarandet.

– På grund av utredningstekniska skäl beslutas det att ärendet behandlas utan publik. Förhandlingens dokument hemligförklaras tills åtal eventuellt väcks, konstaterade tingsrättens ordförande.

Tidigare misstänkte CKP båda männen också för grov penningtvätt. På måndagen meddelade CKP ändå att männen inte längre är på sannolika skäl misstänkta för grov penningtvätt.

Även Skyddspolisen (Skypo) är inkopplad i utredningen i och med att Skypo hjälper CKP i genomgången av material som beslagtagits i samband med operationen i skärgården.

Den yngre misstänkta är en 36-årig rysk man som misstänks för grovt skattebedrägeri. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning