Tingsrätten behandlar förbud av United Brotherhood: "De gör allt för att undvika ett verksamhetsförbud"

Rättegången för att förbjuda United Brotherhood hålls i Borgå. Tero Holopainen, t.h., som polisen ser som United Brotherhoods ledare bistås av Ilkka Ukkonen. Holopainen bestrider att han är medlem i gruppen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Rättegången där Polisstyrelsen och åklagaren driver på ett förbud av United Brotherhood har inletts – även om organisationen säger sig ha avslutat sin verksamhet. Det är första gången som myndigheterna vill förbjuda ett kriminellt gäng i Finland, och utgången kan bli ett prejudikat.

Enligt polisen och ett flertal myndigheter är United Brotherhood den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland. Därför väckte Polisstyrelsen och åklagaren talan i september om att förbjuda verksamheten.

På onsdagen inleddes den förberedande rättegången vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå om att utfärda ett verksamhetsförbud av United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union. Det är första gången ett mål drivs för att förbjuda kriminellt gäng med hänvisning till föreningslagen.

United Brotherhood meddelade i helgen att rörelsen på eget bevåg lägger ner sin verksamhet. Enligt ett pressmeddelande som gruppen skickade ut har de redan sagt upp hyresavtalen för de flesta klubblokaler och avslutat all verksamhet.

Läs också: Narkotika och våld präglar United Brotherhood – på onsdag inleds rättegången mot det kriminella gänget

Under rättegången sade United Brotherhoods företrädare, juris magister Ilkka Ukkonen, att det saknas förutsättningar för att behandla ärendet eftersom verksamheten har upphört. Men tingsrätten beslutade att fortsätta behandlingen. Enligt tingsrätten måste United Brotherhood kunna bevisa att verksamheten har upphört då huvudbehandlingen påbörjas.

Enligt Anna-Riikka Ruuth, specialåklagare vid Åklagarmyndigheten, kom United Brotherhoods meddelande alltför sent. Hon anser att det bara är ett sätt för organisationen att undvika ett verksamhetsförbud.

– Deras meddelande har enligt mig ingen betydelse för rättsprocessen. Det är troligt att de fortsätter med verksamheten antingen som förut eller under ett nytt namn. Därför är det viktigt att få en dom, säger Ruuth.

Hon påpekar dessutom att organisationen har haft verksamhet ännu efter att rättsprocessen startade i september.

Ukkonen säger att hans klient, Tero Holopainen som polisen ser som United Brotherhoods ledare, bestrider i princip alla punkter i civilmålet. Holopainen bestrider att United Brotherhood är en oregistrerad förening, att han är medlem i gruppen eller har utfört uppdrag för organisationen.

Läs också: United Brotherhood uppger sig lägga ner verksamheten – dagar före förbudsrättegång inleds

Tillfälligt verksamhetsbeslut

På onsdagseftermiddagen inleddes också huvudförhandlingarna om att besluta om ett tillfälligt verksamhetsförbud. Ruuth läste upp de centrala bevisen. Enligt henne kan man tydligt påvisa att grupperingen utövar verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed.

– Organisationen grundades 2010 och har systematiskt begått brott. Organisationens medlemmar ska bland annat ha gjort sig skyldiga till narkotikabrott, utpressning och skjutvapenbrott. Organisationen är kraftigt beväpnad och har en tydlig hierarki, sade Ruuth.

United Brotherhoods företrädare anser att det är enskilda händelser och att brotten inte har utförts i United Brotherhoods namn.

Östra Nylands tingsrätt bordlade ärendet på onsdagseftermiddagen och ger sin dom om frågans fortsatta behandling om två veckor.

Läs också: De kriminella gängen växer kraftigt – Polisstyrelsen överväger förbud

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning