Timo Soini svarar på oppositionens kritik i abortfrågan – "Säger mer om dem än om mig"

Utrikesminister Timo Soini känner sig inte hotad av fyra oppositionspartiers förslag om misstroendevotum med anledning av hans uttalanden om abort.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Soini anser att oppositionens krav på misstroendevotum är "politik". Enligt honom handlar frågan om huruvida en troende katolik kan vara utrikesminister i dagens Finland.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) avfärdar oppositionens förslag om misstroendevotum som politik i sin blogg. SFP, SDP, De gröna och Vänsterförbundet föreslog på fredagen en misstroendeomröstning med anledning av Soinis uttalanden i abortfrågan.

– Oppositionens anklagelser är politik och säger mera om dem än om mig, skriver Soini.

Soini har upprepade gånger uttalat sig negativt om kvinnors rättighet till abort. Uttalandena strider mot Finlands officiella politik i frågan.

– Jag försvarar livets helighet i alla situationer. Så har jag gjort hela mitt liv, skriver Soini.

Han har tidigare försvarat sig genom att hävda att han uttalar sig som privatperson. Oppositionen anser att en utrikesminister inte kan uttala sig som privatperson i en dylik fråga.

Enligt Soini själv har han inte handlat fel.

– Men det är inte vad det handlar om, utan politik. Yttrande-, åsikts- och religionsfrihet. Och huruvida en troende katolik kan vara Finlands utrikesminister i nådens år 2018, skriver utrikesministern.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00