Timo Soini besöker Washington för bönefrukost

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) gör en fyra dagars tjänsteresa till Washington i samband med en bönefrukost, uppger Utrikesministeriet. Resan inleds i morgon.

Timo Soini kommer inte att träffa USA:s president Donald Trump på tu man hand under sin tjänsteresa till USA. Soini besöker Washington den 1–4 februari.

Soini ska bland annat träffa ordföranden för senatens utrikesutskott Bob Corker och andra inflytelserika personer inom administrationen och kongressens utrikes- och säkerhetspolitik. Utöver det ska Soini också träffa ledare för tankesmedjor.

Under besöket deltar Soini i kongressens nationella bönefrukost på torsdag. Traditionellt har USA:s president hållit tal under mötet.

– Jag har inga möten på tu man hand med Donald Trump men jag väntar med intresse på vad han säger och gör om han kommer till mötet.

Soini anser att resan även är en utmärkt möjlighet att skapa nätverk.

– Där finns en massa folk från olika håll i världen, senatorer, ledmöter i representanthuset och all sorts människor, säger Soini.

Soini fick en fråga om sin åsikt om inreseförbudet till USA som Trump utfärdat. Han anser att varje självständigt land får besluta vem det släpper in. Soini tillade att det är viktigt att människor behandlas rättvist. Han tog inte ställning till om Trumps förbud bryter mot internationell rätt.

– Jag har lärt mig att en politiker inte ska ta ställning till lagfrågor men Finlands regering och jag personligen anser att man bör respektera den internationella rätten.

Soini träffade medierna i samband med Estlands utrikesminister Sven Miksers besök i Helsingfors i dag. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00