Timmar av skräck och förstörelse väntar i Florence släptåg

Orkanen Florence landsteg i North Carolina tidigt på fredagsmorgonen och befolkningen beredde sig på timmar, kanske dagar, av livsfarliga vindar och översvämningar.

– Detta är bara början, sade Todd Willis i Kenne Beach till CNN när han i likhet med många andra i området rapporterade om hur husen bottenvåningar började vattenfyllas.

Orkanen formligen smög sig i land som i slowmotion när den tömde sina vattenmassor över de små kuststäderna samtidigt som den lät vindarna slita allt de kom åt i stycken.

Människor uppmanade ta sin tillflykt till vindar och tak i väntan på räddningsmanskap. De värsta översvämningarna väntas först när orkanen har dragit över och floderna börjar stiga. Många floder väntas stiga med närmare åtta meter över det normala.

Stormens öga nådde kusten vid Wrightsville Beach strax öster om staden Wilmington med vindstyrkor på över 40 meter i sekunden och betydligt hårdare vindar i byarna. Samtidigt vräkte regnet ner med över 75 millimeter per timme.

Vindstyrkorna är sådana att de kan förstöra hus och andra byggnader, knäcka träd och slå ut kraftverk.

Meteorologerna varnade för att Florence kan stanna kvar i kustområdet och fortsätta sin förödande framfart i ett helt dygn.

Räddningsväsendet varnade före orkanens landstigning dem som ännu stannade kvar i sina hem för att tiden rinner ut.

I New Bern, en stad med drygt 25 000 invånare, på stranden till floden Neuse, norr om Jacksonville, förde räddningsmanskap bort ett hundratal människor som fastnat i sina översvämmade bilar och hem medan närmare 150 måste vänta på räddningen när förhållandena snabbt försämrades.

– På bara några sekunder steg vattnet i mitt hus upp till midjan, och nu är det till bröstet, sade Peggy Perry, som tillsammans med tre släktingar var fångna på vinden i sitt hem i New Bern.

I ett hotell rasade taket in i Jacksonville och sextio personer måste evakueras.

Allt detta hände bara en kort stund efter att stormen hade rullat in från havet.

Guvernören i North Carolina Roy Cooper varnade för en katastrof.

– Det värsta är inte här ännu, men det som händer är en varning för vad som kommer att ske de närmaste dagarna, sade han.

– Vi kommer att behöva uthållighet, lagarbete, sunt förnuft och tålamod för att överleva den här stormen, sade guvernören.

Stormen nedgraderades till en orkan av kategori 1 men meteorologerna varnade för att regnen kan utgöra det verkliga faromomentet trots att vindarna något försvagats. Orkanen väntades på lördagen, finsk tid, nå South Caroline innan den vänder norrut. Över 400 000 människor rapporterades på fredagseftermiddagen vara utan elektricitet.

New York Times rapporterar att invånarna i inlandet fruktar stora översvämningar och att orkanens första kontakt med fastlandet är bara början på en match som kan gå i många ronder de närmaste dagarna. Förutom översvämningar bereder sig människorna på jordskred när de blöta jordmassorna sätter sig i rörelse.

Häftiga regn är förödande för modern infrastruktur där betong och asfalt hindrar marken från att absorbera vattenmassorna. Vattnet har ingenstans att ta vägen och kan därför överraska människor i parkeringshallar och tunnlar som fylls på bara några ögonblick.

Förutom det regn som nu har fallit räknar meteorologerna med att det kan komma sammanlagt upp till 75 cm vatten före söndag kväll i gränsområdet mellan South och North Carolina. Det är betydligt mer än under den förödande orkanen Matthew år 2016.

Myndigheterna inledde på fredagen en dörrknackningsoperation på de lägst belägna platserna och uppmanade invånarna att överge sina hem och söka sig till allmänna stormskydd.

– Vi har ingen möjlighet att undsätta er om det uppstår en nödsituation, varnade borgmästare Bill Saffo i Wilmington dem som trotsade myndigheterna och valde att stanna i sina hem.

Sammanlagt befinner sig nu 14 miljoner amerikaner i områden som kan översvämmas vilket ögonblick som helst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning