Time utnämner Greta Thunberg till årets person

Greta Thunberg ledde en paneldiskussion med ledande klimatforskare på klimatkonferensen i Madrid under tisdagen. Bild: Cristina Quicler/Lehtikuva-AFP

Klimataktivisten Greta Thunberg utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time.

Thunberg är "den största rösten inom den största frågan som planeten står inför", enligt Times chefredaktör Edward Felsenthal. Hon får utmärkelsen för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har", skriver han som en motivering till utnämningen.

Utmärkelsen ges sedan starten 1927 till den person som haft störst påverkan i världen under det gångna året. Andra som har fått utmärkelsen genom åren är USA:s tidigare president George W Bush, påve Johannes Paulus II och Adolf Hitler.

"Det finns en morgondag"

Greta Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med plakatet "Skolstrejk för klimatet". Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har miljoner ungdomar och vuxna strejkat för klimatet.

Tidigare i år åkte hon med segelbåt över till New York för att delta i klimatkonferensen som skulle hållas i Chile. Den flyttades till Spanien, och Thunberg fick segla tillbaka till Europa.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg, som just nu befinner sig på FN:s klimattoppmöte i Madrid, till Time.

Yngsta någonsin

I sitt reportage om 16-åringen lyfter tidningen fram hur enormt stor spridning hennes budskap fått. Sedan hennes protest påbörjades för 16 månader sedan har hon talat inför ett samlat FN, mött påven, haft duster på Twitter med USA:s president och inspirerat fyra miljoner människor till att ansluta sig till demonstrationer för klimatet, skriver tidningen.

Thunberg är den yngsta personen hittills att få utmärkelsen – och den första svenska som fått den.

"Strålande beslut av Time att välja Greta Thunberg som årets person. Greta förkroppsligar den moraliska kompassen hos de unga aktivisterna, som kräver att vi agerar omedelbart för att lösa klimatkrisen. Hon är en inspiration för mig och för människor över hela världen", twittrar den amerikanske politikern Al Gore.

Övriga nominerade i år var Nancy Pelosi, Donald Trump, "Visselblåsaren" (kring riksrättsprocessen mot Trump) och de som protesterar i Hongkong.

Utmärkelsen har delats ut sedan 1927, och har bland annat gått till Adolf Hitler, Martin Luther King och Winston Churchill.

Det här är årets person de senaste 25 åren:

2018: "Sanningens väktare" – flera journalister, bland annat Jamal Khashoggi

2017: "De som bröt tystnaden" (under metoo-rörelsen)

2016: Donald Trump

2015: Angela Merkel

2014: "Bekämparna av ebola": Jerry Brown, Kent Brantly, Ella Watson-Stryker, Foday Gollah och Salome Karwah

2013: Påve Franciskus

2012: Barack Obama

2011: "Demonstranten"

2010: Mark Zuckerberg

2009: Ben Bernanke

2008: Barack Obama

2007: Vladimir Putin

2006: "Du": Symbol för den som kontrollerar informationsåldern.

2005: Bono, Bill Gates och Melinda Gates

2004: George W Bush

2003: "Den amerikanska soldaten"

2002: "Visselblåsarna": Cynthia Cooper, Coleen Rowley och Sherron Watkins

2001: Rudolph Giuliani

2000: George W Bush

1999: Jeff Bezos

1998: Bill Clinton / Kenneth Starr

1997: Andrew Grove

1996: David Ho

1995: Newt Gingrich

1994: Påve Johannes Paulus

Källor: Time Magazine, CBS News

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning