Tim Sparv får medalj av Svensk ungdom: "Kul att mina insatser utanför fotbollsplanen uppmärksammas"

Tim Sparv är kapten för Finlands herrlandslag i fotboll. Bild: Sebastian Backman/SPT-arkiv

Fotbollsspelaren får priset för sina insatser för att främja läsande och hobbyverksamhet bland unga.

Svensk ungdom (SU) delar ut sin Svenska natten-medalj till fotbollsspelaren Tim Sparv. Sparv får utmärkelsen för ett långvarigt arbete för att främja hobbyverksamhet för unga i Svenskfinland. Han uppmärksammas också för sitt engagemang för att uppmuntra läsande.

– Jag tackar så ödmjukt för priset. Det är alltid kul när någon tycker att man gör ett bra jobb och det är extra kul när grejer jag jobbar för utanför fotbollsplanen uppmärksammas, säger Tim Sparv.

Sparv brinner mest för att aktivera ungdomar att röra på sig mer. Han har betalat för en konstgräsplan utanför sin lågstadieskola i Oravais och för en plan utanför Vasa övningsskola i Vasa. Och han planerar att bygga fler.

– Genom att förbättra förutsättningarna till lek och spel i skolorna så tror jag att ungdomarna rör på sig mer, i stället för att sitta med en mobil eller framför en datorskärm.

Sparv tycker det är viktigt att man i ung ålder kommer i gång med någon hobbyverksamhet. Enligt honom är det också viktigt att se till att verksamheten inte kostar för mycket. Alla ska ha samma möjligheter att delta.

En förebild för unga

Utöver sport tycker Sparv att läsning är viktigt. I intervjuer nämner han ibland hur viktigt det är att läsa, och på sociala medier brukar han berätta vad för böcker han själv läser.

– På det sättet kan jag vara någon typ av förebild. Som kapten i herrlandslaget i fotboll har jag förstått att min röst har en viss makt och jag är gärna med och påverkar i samhället. Oavsett om det handlar om jämställdhetsfrågor eller antirasistiska kampanjer, så vill jag gärna vara med och försöka förbättra världen på mitt sätt, säger Tim Sparv.

SU har delat ut Svenska natten-medaljen sedan 2003. Utmärkelsen skapades som en skuggmedalj till Folktingets förtjänstmedalj för att uppmärksamma insatser för unga och för det svenska i Finland. Tidigare har bland annat Övistoo, Janne Grönroos och Christoffer Strandberg fått medaljen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning