Tillståndet kritiskt för förgiftad dubbelagent

Ett polistält täcker platsen där den tidigare dubbelagenten och hans dotter hittades i brittiska Salisbury.Bild: EPA / NEIL HALL

Tillståndet är fortfarande kritiskt för den tidigare ryska dubbelagenten och hans 33-åriga dotter som tros ha blivit förgiftade. Den brittiska regeringen håller ett extrainsatt möte för att diskutera händelsen.

Den tidigare ryske dubbelagenten, 66-årige Sergej Skripal, och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades okontaktbara på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags. Brittisk polis försöker reda ut vilken "okänd substans" som har fått de båda att insjukna så plötsligt och säger att man har ett öppet sinne om vad som hänt. Trots det har händelsen orsakat ett hårdnat tonläge mellan London och Moskva

Utrikesminister Boris Johnson har pekat mot rysk inblandning och har dragit paralleller till poloniumförgiftningen 2006 av den tidigare ryske agenten och Kremlkritikern Aleksandr Litvinenko som bodde i London. Också det ett fall som orsakade diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien.

Moskva å sin sida anklagar brittiska politiker och journalister för att använda den misstänkta förgiftningen för att piska upp anti-ryska känslor.

– Denna berättelse användes genast för att spä på en anti-rysk kampanj i media, säger den ryska utrikesministerns talesperson Maria Zakharova.

Några ur räddningspersonalen som behandlade paret har behövt medicinsk behandling och tidningen The Sun rapporterar att även två poliser fått lindriga symtom.

Skripal arbetade i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, men dömdes till 13 års fängelse 2006 för att ha lämnat över uppgifter om ryska hemliga agenter till den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Skripal utlämnades till Storbritannien 2010 efter en fångutväxling.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33