Tillståndet för ex-spion förbättras

Sergej Skripal. Bild: Lehtikuva/AFP/Yuri Senatorov

Tillståndet för den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal har förbättrats efter förgiftningsattacken. Enligt sjukhuset är hans tillstånd inte längre kritiskt.

Det var den 4 mars som Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus och tillståndet för dem bedömdes först vara kritiskt.

"Jag vaknade upp för över en vecka sedan nu och är glad över att säga att jag blir starkare för varje dag", hälsar Julia Skripal i ett uttalande som den brittiska polisen offentliggjorde på torsdagen.

Under fredagen meddelade sjukhuset där Sergej Skripal vårdas att han svarar på den behandling han får och snabbt blir bättre. Tillståndet för honom är inte längre kritiskt, enligt Christine Blanshard, medicinsk chef vid sjukhuset.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen där Skripal hittades visar spår av ett nervgift. Ryssland har pekats ut för att ligga bakom attacken, något som landet ihärdigt har förnekat.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten. Han dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning