Tillsammans mot varandra mot OS

Två team, ett gemensamt mål och en stenhård intern kamp. Men konkurrenterna Silja Kanerva och Noora Ruskola säger att de samarbetar och hjälper varandra mitt i kampen om OS-platsen.

De två 49erFX-teamen har ett gemensamt mål inför världscupregattan på Palma de Mallorca. Både Sinem Kurtbay–Silja Kanerva och Noora Ruskola–Camilla Cedercreutz siktar på att se till att Finland får en nationsplats till OS i Rio de Janeiro.

Samtidigt som teamen jagar OS-platsen går de en het intern kamp om vem som ska få åka till Rio i sommar. En nationsplats står på spel i världscupsregattan i Spanien och den siktar de finländska teamen på att knipa. Efter det är det upp till olympiska kommittén att välja vilketdera teamet som representerar Finland i Brasilien.

– Att vi tävlar mot varandra har en positiv inverkan på båda teamen, säger Ruskola.

– Vi har ju samma mål – att ta nationsplatsen. Det finns inte just nu att vi skulle tävla mot varandra. Efter veckan på Palma får vi kolla var vi står och börja tävla mot varandra, säger Kanerva.

Situationen är utmanande och intressant. De två teamen tränar tillsammans inför regattan och både Rudskola och Kanerva säger att man hjälper varandra och pratar mycket med varandra efter träningspassen.

– Vi har debriefing efter varje träningsdag där vi ger råd åt varandra, byter idéer och samarbetar rätt tajt, beskriver Kanerva situationen.

– Det ger otroligt mycket åt båda teamen att kunna hjälpa varandra och stödja varandra, fyller Ruskola i.

OS-plats inom räckhåll

För att ta hem nationsplatsen som står på spel i världscupsregattan gäller det att inte stirra sig blind på resultatlistan utan att se till att "rätt" team hamnar bakom det bättre finländska båtlaget.

Fakta

OS-klara seglare

Tuula Tenkanen, Laser Radial.

Tuuli Petäjä–Sirén, RS:X.

Tapio Nirkko, Finnjolle.

Niklas och Joonas Lindgren, 470.

Dessutom har Finland en nationsplats i Laser Standard.

Österrike, Estland, Kroatien, Slovakien och Irland är med och kämpar om samma OS-plats som de två finländska teamen och det är irländarna som lär ska bjuda på det tuffaste motståndet i den kampen.

– Vi har varit före dem största delen av säsongen, säger Kanerva.

– En vanlig prestation ska räcka, säger Ruskola.

Sex länder kämpar alltså om en nationsplats. Situationen kan bli riktigt intressant om bara två av länderna är representerade i guldfleeten. Det betyder att om antingen Kurtbay–Kanerva eller Ruskola–Cedercreutz tar sig till final mot ett annat team blir det matchracing om nationsplatsen.

Och om båda finländska teamen tar sig till guldfleeten mot ett annat team kan de blåvita seglarna taktisera för att konkurrera ut motståndaren och se till att Finland kniper OS-platsen.

– Men tidigt i regattan kan vi inte fokusera för mycket på de andra teamen då det finns så många båtlag, säger Ruskola.

Men trots att en normalprestation ska räcka för att Finland ska få OS-platsen tar Ruskola och Kanerva inte ut något på förhand.

– Vi lärde oss i VM att allt inte går som planerat. Där klarade vi inte av att göra en normalprestation. Men det gäller att inte ta någon extra press på oss själva utan ta det lugnt och veta att det inte krävs någon magi, säger Kanerva.

– Vi ska helt enkelt koncentrera oss på det vi gör, inte på resultaten, säger Ruskola.

Inför regattan koncentrerar sig teamen på att förstärka lite olika saker i sin träning. Ruskola och Cedercreutz satsar på att bli bättre i starterna eftersom de kan vara mycket avgörande i regattan medan Kurtbay och Kanerva ska hitta en större jämnhet i sin segling.

Efter världscupsregattan i Palma de Mallorca, då nationsplatsen ska vara säkrad, reser teamen vidare mot EM i Barcelona och efter EM kommer beskedet vilketdera teamet det blir som får representera Finland i Rio i fall OS-platsen säkrats.

Efter Palma är det med andra ord slut på samarbetet och träningskamraterna blir rivaler på allvar.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33