Tills vidare oklart hur rederiet ersätter försenad resa med Viking Grace

Sammanlagt 331 resenärer drabbades av Viking Graces grundstötning i Mariehamn. Det är tills vidare oklart hur Viking Line ska ersätta passagerarna för den fördröjda ankomsten till Åbo. Bild: Jonas Edsvik/SPT-Nya Åland

"Vår jurist, skadereglerare och trafikchef får ta ställning till det där på måndag", säger Viking Lines informationsdirektör.

Hundratals passagerare har drabbats av Viking Graces grundstötning utanför Mariehamn på lördagen. Utöver de 331 passagerare ombord på Grace har även andra resenärer blivit tvungna att möblera om sina reseplaner då Viking Line var tvungen att ställa in en avgång från Stockholm och en annan från Åbo.

– Vi har kontaktat alla resenärer som berörs av de inställda avgångarna och återbetalar värdet på deras biljetter omgående, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

Samarbetar ni med ett konkurrerande rederi för att erbjuda era kunder en ersättande avgång?

– Nej, vi kan inte boka resorna för dem. Det får de själva ombesörja. Vi ser däremot till att alla får sina resor ersatta.

En del av Viking Graces resenärer, som var på arbetsresa, gick miste om inkomster på grund av grundstötningen.

– Vi har uppmanat dem som yrkar på ersättning att kontakta vår avdelning för skadereglering. Det går att lägga in en ansökan om ersättning för utebliven inkomst, säger Boijer-Svahnström.

Lönar sig att läsa det finstilta

Enligt Konkurrens- och konsumentverkets instruktioner kan en resenär kräva "att rederibolaget erbjuder måltider och övernattning och en ny resrutt eller återbetalning av biljettpriset om avgången försenas med över 90 minuter."

Om fartygets ankomst till destinationen är försenad med minst 6 timmar för en resa som enligt tidtabellen varar över 8 timmar men högst 24 timmar kan resenärerna kräva att rederiet ersätter 50 procent av biljettpriset.

Det kan ändå löna sig att lusläsa det finstilta i resevillkoren. Konkurrens och konsumentverket formulerar bland annat följande förbehåll:

"Om inställningen eller förseningen beror på väderförhållanden som äventyrar fartygets säkerhet eller exceptionella förhållanden får du inte ersättning."

– Vår jurist, skadereglerare och trafikchef får ta ställning till det där på måndag när de har bekantat sig med situationen, men givetvis följer vi de regelverk som gäller i branschen, säger Boijer-Svahnström.

Passagerarna ska enligt EU:s regelverk lämna sitt ersättningskrav till rederibolaget inom 2 månader efter förseningen, skriver KKV.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning