Tilliten och hjälpsamheten känns i Nya Zeeland

KULTUR. Catarina Aarnio och hennes pojkvän delar hem med fyra killar från det nyzeeländska ursprungsfolket. Hon uppskattar djupt deras sätt att se på världen och den hjälpsamhet de visat. Bild: Privat

VEM: Folkrättsstuderande Catarina Aarnio, 24, från Esbo. VAR: Auckland Nya Zeeland.

Det var kanske äventyrslystnad som ledde Catarina Aarnio och hennes brittiske pojkvän Sam till Nya Zeeland, för någon mera detaljerad plan än att placera sig på en mindre ort i landet hade de inte. Men så träffade de sina "alldeles underbara" arbetsgivare och huskompisar och så blev det så att de stannade i Auckland.

– Sam är från England, vilket betyder att vi sinsemellan upplever lindriga kulturskillnader här och där, men när vi kom till Nya Zeeland var vi båda överens om att alla vi träffade var överraskande trevliga och hjälpsamma jämfört med hur vi vanligen blir bemötta i Finland eller England.

Inledningsvis tyckte Catarina Aarnio att det nästan blev obekvämt då människor var så oerhört tillitsfulla och hjälpsamma.

– Våra chefer visste knappt våra namn innan vi skötte om deras hus, hundar och betalade löner för deras arbetare medan de åkte på resa. Våra huskompisar träffade oss kort innan vi flyttade in och menade att varken kontrakt eller insättning behövdes eftersom "we can see that you are good people".

I dag bor paret tillsammans med fyra maorikillar från det nyzeeländska ursprungsfolket och killarna har varit måna om att berätta om sin kultur. Det har varit en värdefull upplevelse.

– De har en väldigt jordnära världsbild och har vuxit upp med naturen. De har lärt sig att odla sin egen mat även när vintrarna blir kalla. Vi uppskattar verkligen hur dessa fantastiska personer bjudit in oss i sina hem och gjort oss till en del av sin familj.

Enligt Catarina Aarnio sitter viljan att hjälpa djupt i ryggraden hos i stort sett alla de träffar.

– "Simple things right" lyder deras livsmotto, vilket är något de följer religiöst.

Hon har också överraskats av hur mycket, och vad, de känner till om hennes hemland.

– De vet mycket om den finska naturen, speciellt om vargen och vilken roll den spelar i det finska ekosystemet.

Maoribefolkningen har en annan position i Nya Zeeland än exempelvis aboriginerna i Australien och det uppskattar Catarina Aarnio. Hon har också spenderat tid i Australien, där ursprungsbefolkningen är mer segregerad och utsatt för fördomar.

– Fast jag har märkt att även om maoribefolkningen behandlas rätt väl i Nya Zeeland, så förekommer det rasism mot asiater. Det här är något jag kan koppla ihop med en del finländares attityder gentemot flyktingar. Ju fler som emigrerar eller flyr till landet, desto starkare blir motreaktionerna från befolkningen.

Hon själv har skapat en vänkrets som består av folk från olika delar av världen. När det blir tal om Finland är de vanligaste reaktionerna att det är ett kallt land, och många undrar hur finländarna överlever vintern och mörkret.

– Många kommenterar också vårt utbildningssystem och vill veta mer om hur det fungerar i praktiken. En gravid kvinna hade också hört om den finska babyboxen, och tyckte att detta var en fantastisk businessidé för hennes barnklädesaffär på nätet.

En konkret sak som har framstått som bättre i Finland är utbudet på specialdieter. Eftersom Catarina Aarnio är vegan har hon insett hur mycket mer utvecklat det gamla hemlandet är på just den fronten.

– I Nya Zeeland är utbudet för veganer väldigt begränsat och termen är nästan tabu, eller åtminstone väldigt känsloladdad. Många vet knappt vad ordet vegan betyder.

En del gemensamma egenskaper ser hon också mellan två länder, som är förhållandevis små.

– Det skapar en slags hemtrevlig atmosfär. Vi har också det gemensamma att vi har stora grannländer. Fast jag vet inte om just Ryssland och Australien har särskilt mycket gemensamt.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning