Tillflyktsorter för rökare behöver vi inte

Den som absolut vill röka kan stå var som helst ute och röka. Vad är idén med refugen? "Cigaretten blir inte blöt", sa en vän.

I HBL Debatt (12.11) står det "Stängda gränser innebär mer rökning". Nu handlade det om snuset som är olagligt här i Finland. Theo Herold i Sverige påstår att nu har rökningen ökat på grund av coronapandemin. Det får mig att berätta om en helt obegriplig "rökrefug" jag upptäckte på en promenad vid Gäddviks strand.

Jag stannade och stirrade på konstruktionen. Vad är det här? Refugen såg ut som en bussrefug med tre glasväggar och en hel sida öppen. På glaset en skylt "Tupakointipaikka, Rökplats, Smoking area". Och så en vit ring och en rykande tobak i mitten.

Jag har trott att vi försöker göra allt vi kan för att den mycket skadliga tobaksrökningen ska minska. Cancersjukdomarna har vi säkert alla tyvärr märkt bland våra kära vänner. Nu hörde jag att man också har uppfört en likadan rökrefug i Mattby! Det här måste kosta Esbo stad en massa som nu uppviglar till mera rökande. En riktig påminnelse om att röka.

Nu undrar jag om man i hela Finland har köpt de här fullkomligt onödiga refugerna? Någon har håvat in miljoner på den idén. Den här konstruktionen är ingen riktig röklåda utan öppen! "Minne, jag har tappat mitt minne, röka ute eller inne, kommer inte ihåg"? Ungefär så kunde Bosse Österberg ha skrivit. Den som absolut vill röka kan stå var som helst ute och röka. Vad är idén med refugen? "Cigaretten blir inte blöt", sa en vän.

Bästa beslutsfattare, nu ska vi alla spara på kostnaderna. Ordet "refug" kommer från latinets refugium som betyder "tillflyktsort". Någon tillflyktsort för rökare behöver vi inte.

Marika Kuusakoski, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning